Elon tvingar tillbaka till kontoret – men för få kontorsplatser

ElonStarbase

I ett berömt mejl den 31 maj i år beordrade Teslas VD tillbaka alla arbetare till kontoret efter pandemin. Alla ska tillbringa “minst 40 timmar per vecka” på plats på kontoret skrev han, annars blir man av med jobbet.

Det finns bara ett problem – alla får inte plats.

Tesla har anställt så många nya medarbetare under pandemin att det finns helt enkelt inte tillräckligt med kontorsplatser för alla. Flera månader efter mejlet kämpar fortfarande Teslas företagsledning med att skapa de kontorsutrymmen som behövs. Amerikanska CNBC rapporterar att Tesla i San Francisco området lyckas endast erbjuda kontorsplats 3 dagar i veckan. De anställda får turas om jobba på plats. Det finns för få stolar, bord, parkeringsplatser och andra resurser.

Vilket förstås har också påverkat moralen. Folk som anställdes just som fjärrarbetare under pandemin har september månad ut att lösa hur de ska kunna pendla till kontoret varje dag. Många har redan blivit av med jobben, de som svarade att de inte kan pendla in som mejlet påbjöd har redan kickats i juni.

Största problemet är dock att påbudet har även minskat Teslas konkurrensfördel som arbetsgivare. Talanger söker sig till andra företag med mer generösa jobba-hemma avtal. Utländska medborgare som jobbar på Tesla är oroliga att bli av med både jobb och uppehållstillstånd.

Tesla ligger dock fortfarande i topp som arbetsgivare folk söker sig till och vill jobba hos. Turbulensen bland de anställda är tråkig för de drabbade men företaget räknar kallt med att hitta tillräckligt många som är villiga att jobba på plats på kontoren.

Teslas växtvärk har gjort att jobba på kontor har blivit ett slags hela havet stormar. Vem hittar stol att sitta på?

Bookmark the permalink.