Ovan video visar två farbröder från Munro & Associates gå igenom Tesla Model 3 och teatraliskt oja sig över den. Företaget livnär sig på att plocka isär apparater och sälja sina observationer till andra företag som inte vill/orkar själva plocka isär konkurrenternas apparater. Till exempel en dammsugartillverkare som snabbt vill få reda på vad konkurrenternas dammsugare innehåller. Eller som i det här fallet biltillverkare. Ovan video är inte det kunderna betalar dyra pengar för, utan snarare en trailer, en reklamsnutt som ska få avdelningar skriva på fakturorna.
På videon kan man se hur de anmärker på hur svårt det är att få upp “motorhuven” på Tesla Model 3, hur konstigt det är att man måste klippa av en bit kabel för att göra bilen strömlös, hur bakdörrarna behöver ström för att kunna öppnas inifrån och hur dålig panelpassning bilen har.
Det hela påminner så mycket om när Ericsson först fick tag på en iPhone. Deras ingenjörer kom snabbt fram till att iPhonen var en eländigt dålig mobil, med undermålig radiosändare och dålig täckning, absolut ingenting Ericsson behöver vara oroliga för. Det synsättet, baserat på den första rapporten bestod i åratal inom Ericssons ledning. Sen vet vi hur det gick.
Att öppna Tesla Model 3 “motorhuv” skulle vara exceptionellt svårt är en myt. Varje biltillverkare släpper manualer för hur brandmän bäst kan stänga av och klippa upp bilen vid behov, för att till exempel få ut inklämda passagerare. För att öppna huven visar de flesta guider helt enkelt var spaken för att öppna huven sitter. Så även Tesla, de hänvisar till knappen på mittskärmen. Sladdarna med 12 V är en reservlösning ifall mittskärmen inte skulle fungera. Få biltillverkare erbjuder någon reservlösning över huvud taget till att få upp huven. Därför föredrar brandmän ett lite mer direkt sätt att göra det:
Att klippa av en bit kabel för att garanterat göra bilen strömlös är också oerhört mycket enklare än till exempel Nissan Leafs brandkårsguide föreslår:
- koppla bort sladdarna från 12 V batteriet i motorrummet och vänta 10 minuter, eller
- plocka bort 3 specifika säkringar från säkringsboxen i motorrummet (innehållandes tvådussinet andra), eller
- slita loss mattan över “kardanaxeln” mitt inne i kupén, skruva loss tre stycken 10 mm bultar(!) och där plocka bort en säkring
Dock är det så i alla moderna elbilar att har krockkuddarna löst ut kopplas högspänningssystemet bort automatiskt, så inget av ovanstående behövs. Och då behöver man öht inte sätta igång med att bända upp några “motorhuvar”.
Vana vid fossilbilar där bensin stänker överallt och kan antändas när som helst koncentrerar gubbarna på Munro & Associates på smådetaljer som finns till endast som andra, tredje eller fjärdevalsalternativ som sällan kommer behöva användas. En krockad elbil är en säkrare arbetsplats för brandkåren än en krockad fossilbil som läcker bensin överallt.
Tesla erbjuder flera olika sätt att göra Model 3 strömlös, man kan även kapa en bit av listen vid bakrutan, som en tydlig klisterlapp (som gubbarna teatraliskt inte lyckas tyda, de har nog aldrig monterat en IKEA möbel i sitt liv) visar. Den beskrivs även i Tesla Model 3 Emergency Response Guide:
En fossilbil måste brandmännen bända upp motorhuven, akta sig för meterhöga lågor som kan skjuta upp när de gör det, och spruta in massor med vatten eller skum i motorrummet för att få bilen tillräckligt säker för att kunna våga börja arbetet med att få ut instängda inklämda passagerare. På Tesla Model 3 räcker det med ett enda snitt med en cirkelsåg vid bakrutan – om du vill vara på den säkra sidan, för troligtvis har bilen ändå redan stängt av högspänningen vid själva krockögonblicket.
Att bakdörrarna inte kan öppnas inifrån vid strömavbrott är också mycket mer vanligt än vad de försöker ge sken av. Speciellt i USA där centrallåset inte låser upp alla dörrar samtidigt som här i Europa. Eller bilar med barnlås på bakdörren. Låser du till exempel din Nissan Leaf är det exakt samma sak: bakdörrarna kan inte öppnas inifrån, endast framdörrarna. Och så är det i många andra bilar. Just därför använder brandmännen oftast kofoten eller hydraulsaxen till att öppna bakdörrarna på bilarna – eller helt enkelt krossar bakrutan och får ut de skadade den vägen.
Att de första Tesla Model 3 hade dålig panelpassning är något vi har hört även från andra källor. Tesla gjorde en vild chansning att inte ta fram prototypverktyg innan de beställde de slutgiltiga riktiga produktionsverktygen till bilen, för att vinna tid och snabbare kunna påbörja produktionen. Men prototypverktyg är just till för att kunna finjustera sånt som ser bra ut i CAD men inte i verkligheten. De första bilarna var dessutom delvis handbyggda. Men redan nu någon månad senare rapporteras det om att bilarna som lämnar fabriken nu har mycket bättre passform. (Fortfarande inte helt perfekt dock tyvärr.) Samma sak upplevde tidiga kunder av Tesla Model S och X. Ibland känns det skönt att vi i Sverige får vänta ett år efter de första bilarna i USA levererats så Tesla kan justera in sina maskiner i produktionen innan de börjar tillverka våra bilar.
En iPhone är en eländigt dålig telefon jämfört med en Nokia eller Ericsson. Dålig batteritid, och så ömtålig att mobilen måste kläs in i en mobilfodral innan man vågar börja använda den. Skärmen är så ömtålig så den spricker bara man tittar lite argt på den. Ändå föredrar vi de smarta telefonerna före fossilmobilerna.
TCS ett år sedan: Öppna dörrarna på Model X
Falkvingedörrarna på Tesla Model X behöver också ström för att kunna öppnas. Men det finns ett sätt att öppna dem även om strömmen försvunnit.
Undrar vem som betalar ?
Tycker ICE gubbarna blir allt mer desperata. De försöker släcka folks heta känslor för BEV vid källan
(Tesla), med bensin och ser hela tiden att det ger motsatt effekt och ändå fortsätter dom?!
Tack Tibor för att du satte de där gubbarna i perspektiv!
Första iphone hade en urusel telefondel, bara 2G till på köpet. Tillika hade den riktigt dålig bluetooth. Där hade Ericsson rätt. Dock var det inget som konsumenterna brydde sig något om.
Tack för en bra artikel.
Det var väl först med iPhone 3g och 3gs som den började sälja riktigt bra? Iaf i Sverige.
Jag är osäker på om första generationens iPhone ens såldes i Sverige. Dock vet jag flera som var över i USA och köpte den där. Sen har jag dålig koll på när telefonen började gå bra men det var väl där omkring.
iPhone 2G kom aldrig till Sverige men däremot till Storbritannien, Tyskland och Frankrike. Volymerna kom till sig först i och med iPhone 4 men levande 4s är ändå betydligt vanligare idag.
Apple chock-sänkte priset på original-iPhone med $200 efter bara några månader just för att försäljningen gick så trögt.
Den “tunga” bakluckan har jag dock hört fler säga. Hoppas det kommer en option längre fram att stänga den elektriskt, som på en kombi. 🙂
Patetisk försök att få Model 3 att låta bra. “Så även Tesla, de hänvisar till knappen på mittskärmen. Sladdarna med 12 V är en reservlösning ifall mittskärmen inte skulle fungera.”
Vilken knapp? Det finns bara en lösning som denna artiklen påstår är en reservlösning. Teslas manual håanvisar bara till detta långsamma sättet att få upp motorhuven.
KNAPPEN PÅ MITTSKÄRMEN.
Hört talas om touchscreen? Du vet sånt som moderna mobiler har? Eller du kanske sitter med en Nokia 3310 fortfarande? 🙂
Snarare patetiskt försök från fossibilstillverkarnas goda kamrater Munro & Associates till att svartmåla elbilen.