Provskjutningen av Falcon Heavy

FalconHeavy1

I går kväll klockan 21:30 svensk tid sköts SpaceX första Falcon Heavy rymdraket upp.

Det som inte riktigt har framkommit i alla mediebevakningar av eventet var att anledningen till uppskjutningen inte var att flyga en Tesla till Mars. (Till att börja med skulle Teslan inte till Mars utan läggas i en elliptisk bana runt solen, mellan Jorden och Mars banor. Den skulle varken landa på Mars eller ens hamna i bana runt planeten.) Uppskjutningen skulle testa nya raketen Falcon Heavy. När en helt ny rakettyp ska skjutas upp för första gången vågar ingen sätta en dyr satellit i toppen på den. Chansen är för stor att något kan gå snett. Men vikten av en satellit måste simuleras, raketen kan inte skjutas upp utan någonting uppe i nosen. Raketbolag brukar då lasta in barlast i toppen istället. Någon gammal överbliven satellit, eller järnskrot eller vattentank. SpaceX har av tradition lastat “roliga grejer” som barlast i toppen av sina testuppskjutningar. Första Falcon raketen hade till exempel ost som barlast. För att demonstrera Falcon Heavys förträfflighet som raket för Marsresor (och naturligtvis för att skapa rubriker) lastade SpaceX in Elon Musks gamla Tesla Roadster i raketens nos. Mycket roligare än en vattentank.

Uppskjutningen skedde från plattform LC39A på Kennedy Space Center i Florida – samma plattform som Saturn V månraketerna lyfte från en gång i tiden.

I och med att det var ett första, experimentell uppskjutning var chansen stor att något skulle gå fel. Elon Musk själv har sagt att om bara raketen lyfter tillräckligt högt så att explosionen inte skadar uppskjutningstornet anser han experimentet som lyckat.

Falcon Heavy kom längre än så. Mycket längre. Uppskjutningen gick helt enligt läroböckerna. Inte nog med att raketen steg majestätiskt upp mot himlen, den hade även goda fostran att inte explodera utan placera Elons Tesla Roadster i rätt bana mot yttre rymden. Med en sluthastighet på 42 km/s är den härmed världens snabbaste bil

1517950701~01

Den simultana landningen av de två boosterraketerna som återvände efter väl utfört arbete är något ingen någonsin har skådat förut. Alla andra rymdbolag runt hela världen tycks nu vara dubbelt så föråldrade. Boosterraketerna var förresten gamla återanvända Falcon 9 raketer som redan flygit uppdrag förut. Medan andra fortfarande skjuter upp dyra slit-och-släng raketer har SpaceX lyckats få återanvändning av raketerna till vardag.

Efter gårdagens uppvisning har SpaceX slutat vara en konkurrent till de andra rymdbolagen. De är nu så extremt före alla andra att det är löjligt snacka om konkurrens längre.

Enligt Elon Musk på presskonferensen efter uppskjutningen kostade utvecklingen och första uppskjutningen av Falcon Heavy drygt 500 miljoner dollar. Som SpaceX själva stod för, finansierade genom inkomsterna från  de kommersiella Falcon 9 uppskjutningarna. Samma koncept som Tesla använder sig av.

Vill du återuppleva uppskjutningen kan du se SpaceX webcast nedan:

Helt perfekt gick dock inte allt. Det var meningen att även mittenraketen skulle återvända och landa igen. Den fortsatte att accelerera raketen även efter att de två boosterraketerna skiljdes av och landade. Efter att den hade gjort sitt jobb hade den mycket högre fart än de två boosterraketerna. Med den höga farten kunde den inte återvända till land utan skulle försöka landa på en pråm på havet. Den misslyckades dock med det.

Tagged , . Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---
 • Claes

  Helt fantastiskt! :) En till cool grej är att de har en kamera som streamar bild från Roadstern, så man ser genom vindrutan vad “Starman” ser. Finns en länk i Electreks artikel.
  https://electrek.co/2018/02/06/tesla-roadster-launched-space-on-spacex-falcon-heavy-rocket/

  • xergy

   Don’t panic! en kul hänvisning till Liftarens guide till galaxen, underbart :)

   • Johannes Brorsson

    Den boken ligger tydligen också i handskfacket. :)

 • sesundbackl

  Helt otroligt!
  Bättre reklam för Tesla går inte att åstadkomma. Det kittlar i magen bara man tänker på att en Tesla nu flyger runt solen i all evighet.

 • daniel

  många missuppfattar det som att han har skjutit upp nya tesla roadster men det är elons 1st gen tesla roadster som sköts upp

 • Kim

  Känns som svensk media missade hela den här grejen. Det här är så stort. Ständigt denna Elon.

 • Peter

  Det här är den överlägset bästa och mäktigaste videon jag sett av boosterlandningarna. Varning för hög volym när ljudet till slut når fram. https://www.youtube.com/watch?v=VBlIvghQTlI

  Edit: Uppdaterade trasig länk.

  • G F

   Länken trasig.