Världens snabbaste bil

Vilken bil är världens snabbaste bil?

Bugatti Veyron? Pffft.

Jetbilen Thrust SSC? Nänä.

Världens snabbaste bil var månbilen ombord på Apollo 15 som kom upp i 10 km/s på dess väg mot månen.

Lyckas Elon Musk med sin uppskjutning nästa månad kan en Tesla Roadster överta tronen.

Det hela började med ett skämtsamt Twitter inlägg om nya Roadstern några dagar efter den visats upp:

ElonTweet171119

“Rocket tech applied to a car opens up revolutionary possibilitites”. Den meningen fick ett helt nytt innebörd när Elon några veckor senare twittrade om kommande första testuppskjutningen av SpaceX nya Falcon Heavy raket:

ElonTweet171202

När man första gången testar en ny raket brukar den inte föra med sig några satelliter eller annan nyttolast. Risken för att raketen inte fungerar är alldeles för hög. Ingen vill riskera sina dyra satelliter. Men för viktens skull måste raketerna skjuta upp någonting, så tillverkarna brukar lasta tyngder, skrot, eller vattenfyllda tankar på toppen av sina raketer vid testuppskjutningar.

FalconHeavy

Elon Musk tänker istället lasta sin älskade första Tesla ombord på första testuppskjutningen av Falcon Heavy. Och programmera raketen till att skicka bilen till en omloppsbana kring solen. Tidiga rapporter sa omloppsbana runt Mars, men bilen verkar inte komma kretsa runt planeten utan runt solen på ungefär samma avstånd som Mars.

För att komma till en sån bana måste farkosten bilen upp i en hastighet på över 11 km/s och därmed slå månbilens gamla rekord. Sedan kommer den cirkla där i rymden i miljarder år. Elon sa det skulle vara roligt om någon fjärran civilisation hittade den där i framtiden. (Eller kanske något museum som kommer hämta tillbaka den om några hundra år?)

När sajten The Verge frågade Elon Musk om han menade allvar med att skicka bilen i rymden sa han först att han bara skämtade, men allt tyder nu på att han faktiskt kommer på riktigt skjuta upp Roadstern till yttre rymden.

Nu är det ju så att anledningen till att ingen vågar skicka riktig last med första testuppskjutningen av en raket är överväldigande risken att raketen sprängs eller på något annat sätt fallerar. Elon Musk själv sa att uppskjutningen kommer bli “garanterat spännande, på ett sätt eller annat”. Tidigare har han även sagt att om bara raketen kommer så långt upp från avfyrningsrampen att den inte längre skadar den när den exploderar så anser han uppdraget vara en framgång. Så på ett eller annat sätt måste han vinka sin älskade bil adjö.

Men lyckas uppskjutningen får Tesla en hastighetsrekord för sin bil ingen annan biltillverkare kan slå :-)

 


TCS ett år sedan: Om alla bilar i Sverige var vätgasbilar

För ett år sedan räknade vi på hur mycket el det skulle behövas om alla bilar i Sverige byttes mot vätgasbilar. Tidigare uträkningar gav att om alla bilar byttes mot elbilar skulle det behövas 11 TWh el per år – mindre än vad vi idag exporterar till utlandet. Inga nya kraftverk skulle alltså behövas byggas. Men i och med att vätgasbilar är mindre energieffektiva skulle det behövas mer el än så om vi istället bytte bilarna till vätgasbilar. Hur mycket mer blev en rejäl tankeställare.

Tagged , , . Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---
 • G F

  Helt idiotiskt!
  Elbilar behövs här på jorden och när de ska skrotas ska batteriet recirkuleras (fast vi vet inte om det tas bort).

  Bättre att erbjuda någon som jobbar med olika lösningar av Mas landare att få testa den gratis mot att de tar med så många lätta solpaneler de kan ner. Det får inte vara något dyrbar utrustning eftersom leveransen milt sagt löper stor risk att misslyckas. Men om den mot förmodan skulle lyckas, har den i alla fall gjort någon nytta!

  • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

   Raketen ska inte ens i närheten av Mars. Planeterna står inte i rätt konstellation för det just nu. Banan kommer vara strax innanför Mars planetbana men långt bort ifrån själva planeten – den befinner sig typ på motsatta sidan solen just nu.

   Kan tillägga att lasten när de första gången testsköt gamla Falcon raketen bestod bland annat av… ost.

 • Axel Svensson

  Redan nu färdas ju alla bilar i ca 30 km/s (med solen som utgångspunkt…) ;)

  • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

   Nu minns jag inte exakta siffran men jag tror att med solen som utgångspunkt ska Teslan upp i 42 km/s…

   • Axel Svensson

    Kan stämma, jag räknade bara snabbt på genomsnittsfarten vid en cirkelomkrets.

   • JH

    https://nssdc.gsfc.nasa.gov/planetary/factsheet/

    Mars har orbital velocity på 26km/s, 687 dagars omloppstid? Om den åker till Merkurius så har den 88 dagars omloppstid och 47 km/s? Eller tänker jag helt fel?