En Traktor

Nej, inte gamla sketchen ovan med Gorbatjov och Helt Apropå. Utan eldrivna traktorn e100 Vario från tyska tillverkaren Fendt. Traktorn som ska börja levereras nästa år verkar bli en riktigt bra och användbar maskin, med en batteripack på hela 100 kWh som ska räcka en hel dags arbete innan den behöver laddas igen. Och skulle det mot förmodan inte räcka kan traktorn snabbladdas på lunch- eller fikarasten via dess CCS laddkontakt.

Fendt-e100-vario

Traktorn har alla de traditionella uttag som behövs för påhängning av olika extratillbehör och kan driva dem med upp till 150 kW uteffekt (som boost, 50 kW sustained). Det finns inga siffror om traktorns vridmoment eller dragförmåga men med tanke på elmotorns fördelar vågar vi gissa att eldrivna traktorn kommer vara ett riktigt kraftpaket.

Förutom extremt tyst gång blir traktorn även billig i drift och kan även användas inomhus utan problem. Ta in halm till kreaturen i stallet utan att skrämma och gasa ihjäl dem blir hur lätt som helst. Sätter bonden dessutom upp solceller på ladugårdstaket kan traktorn drivas med “gratis” solenergi istället för dyr diesel.

 


TCS ett år sedan: Solpanelers utsläpp

Diskussioner om solceller mynnar ofta ut i diskussioner om hur smutsiga de är. Utsläppen vid deras tillverkning jämfört med energin de genererar under sin livstid har ibland svärtat ner solpanelers miljöimage. Men hur gamla är egentligen de siffrorna som det ofta hänvisas till – och har det hänt något på sistone?

Bookmark the permalink.
 • sesundbackl

  Det rör på sig!

 • micks

  Ja, motsvarar en traktor med en bränsletank på 30 liter diesel ungefär, kommer funka bra som gårdstraktor och traktor för lättare sysslor. Men det är ett bra första steg.
  Sen har dom väl inte utnyttjat fördelarna med eldrift och möjlighet att ha flera elmotorer (separat för kraftuttag hydraul och framdrivning) utan har en stor elmotor och transmissioner.
  Kommer väl nya modeller vad det lider.
  Men till rätt pris skulle jag villa ha den.

 • G F

  Varför göra ännu en traktor? Lite grand som i den gamla “Vad vi behöver är en ännu starkare o snabbare häst!”.
  Fendt verkar ha fatta detta också de håller på att ta fram svärmar av små “elgräsklippare robotar” som kan så, skörda och hålla undan ogräs 24/7 med 70% lägre energiåtgång. Helt utan behov av traktorförare. https://www.fendt.com//int/fendt-mars.html
  Varför inte tänka ett steg längre än näsan räcker, när det gäller framtidens matproduktion?
  Dessa trycker inte ner joden så den förstörs. Och de passar perfekt till framtida giftfria perenna odlingar.
  Men vist, mycket arbete återstår, fast dessa utmaningar behöver övervinnas om vi människor ska överleva!

 • Johan

  Fendt är en intressant traktor. Skrev om lite andra perspektiv om eltraktorn i oktober som kan vara av intresse, särskilt ekonomiska fördelar med självkörande, eldrivna traktorer:
  http://www.peak-oil.se/2017/10/sjalvkorande-eltraktorer-i-framtidens.html?m=1
  Mvh
  Johan

 • Erik Åslund

  Klart jordbruksmaskiner ska gå på el! Jordbrukare är kanske den kategori näringsidkare som mest typiskt har all lämplig takyta för solceller och öppna ytor för vindkraftverk de kan behöva, och mycket till. I den mån jordbruket bygger på vad som växer, och inte uppfödning på inköpt foder passar det extra bra att både växterna och maskinerna “går på sol”.

  Hög kapacitet sol- och eller vindelsproduktion kräver “fetare” ledningar än normalt för att leverera ut överskott på elnätet, samma ledningar kan då om man vill användas för att hämta el från nätet om man vill brutalsnabbladda även när egen väderberoende elproduktion inte ger särskilt mycket.

  Som vissa var inne på redan när den här artikeln var färsk råder det inget tvivel om att vi borde sluta plöja. Det stora problemet med det just nu är att rätt starka krafter, främst inom EU, vill förbjuda den minst skadliga herbiciden, glyfosat, och utan att kunna avdöda oönskade växter utan orimliga skadeverkningar blir det svårt att odla annuella eller fååriga grödor plöjningsfritt.

  Lösningen i lite längre perspektiv är naturligtvis att helt autonoma robotar bekämpar ogräs planta för planta, kontinuerligt under växtsäsongen, man kan ge dom möjlighet att göra det mekaniskt, med el, gift, eld, eller till och med “bränna” bara ogräsplantorna med koncentrerad gödning när de fortfarande är små. Ett AI kan välja metod efter förutsättningarna och till och med följa upp varenda behandling av varenda enskild planta och finslipa sin beslutsförmåga hela tiden.

 • Björn

  https://www.youtube.com/watch?v=kxLm2XnQixk John Deere är rätt fet också.

 • PRIUSAR

  20-40 liter diesel per hektar och 50 % verkningsgrad 100-150 kWh per hektar vilket betyder att man klarar att plöja hela åkern på en laddning om den har måtten 100 X 100 m förutsatt att batteriet inte väger mer än dieseln gör.

 • Claes

  Jag gissar 8 timmar med följande input: 12 kWh/mil och 10 km/h vid plöjning.

 • G F

  Vi måste sluta plöja!
  Såg du inte dokumentären “Den sista skörden” http://vipatv.svt.se/204/priser/arkiv-for-priser/2017-09-18-den-sista-skorden-nominerad-till-varldens-aldsta-miljofilmpris.html

  På senare tid har allt fler bönder slutat använda sig av plogen, redskapet som en gång revolutionerade det moderna jordbruket. Detta mycket beroende på att plogar kan skada maskar och nyttobakterier och på det sättet förstöra näringsbalansen. Jorden blir hårt packad med hjälp av plog och inte lika lucker som bönder önskar. Redan idag brukas mellan 10 och 20 procent av den svenska åkerarealen med plöjningsfria metoder.http://www.ja.se/?p=41051&pt=144&pg=

 • vigge50

  Men vad har en normal traktorn normalt för effekt då? Full effekt på en traktorn behöver inte vara full effekt på någon annan. Hittade denna på en snapp sökning och deb har en motor på 55 kW. Är det en väldigt svag traktor eller behövs det normalt med över 150 kW?

  https://www.deere.se/sv/traktorer/kompakt/5e-3-cyl-serien/5075e/

 • G F

  Angivna KW i artikeln är vad den kan lämna till maskinen den drar via uttagen vid kopplingen bak! Utöver vad den förbrukar skälv. Många lantbrukare använder sina vanliga diesel traktorer som reservelverk på detta vis.