Fem timmars livechat med Elon Musk

I måndags streamade Elon Musk när han spelade Diablo, som ett test av både plattformen X och Starlink. I fem timmar slogs han mot monster och bossar – och besvarade massa frågor samtidigt. Det diskuterades livligt om både Teslas robot Optimus, SpaceX och artificiell intelligens.

Det är ganska likt Elon att dela med sig av sina tankar inte genom tråkiga tidningsintervjuer utan när han under pseudonymet @cyb3rgam3r420 streamar maratonspel.

Bland annat avfärdade han alla rykten om att Tesla skulle släppa en egen mobiltelefon. (Däremot kommer kanske X göra det.)

Roboten Optimus kommer att kosta 20-30 tusen dollar att köpa, och han tror att i framtiden kommer alla äga mellan 2-10 robotar.

Elon Musk anser att vi är mindre än 24 månader från AGI, allmän generell intelligens, där det är smartare än en människa.

Angående rymdraketen Starship som precis haft en lyckad testskjutning tyckte han att “vi har gått från att anses vara helt galna till bara försenade!”

Angående styrvingen som smälte vid återinträdet men ändå höll hela vägen sa Elon att de ska släppa lite “flappy rocket merch” för att hedra den, han kunde knappt tro sina ögon att den klarade uppdraget så bra trots skadorna.

Elon berättade också att Starship har gått igenom många designfaser. I början övervägde de vätgas som bränsle men kom fram till att metan är mer effektivt. Första prototypen gjordes i kolfiber med det blev för dyrt så de bytte till stål, som den ursprungliga Atlas-raketen. Rostfritt stål ökar i styrka vid kryogena temperaturer, så det har en stor fördel. “Det visade sig att stål var det billigaste, snabbaste materialet och något kontraintuitivt också det lättaste materialet” berättade Elon.

Nästa Starship kommer testas om en månad, med dubbelt så starka värmeplattor som den fjärde testuppskjutningen hade. Även den uppskjutningen kommer ske från Texas, och de ska försöka då fånga boosterraketen med “mechzilla-armarna” på uppskjutningstornet. “Det kommer ta oss ett tag tills vi perfekt kan fånga den” varnade han dock, det femte testet kan mycket väl sluta med en enorm explosion. Tornet har dock designats för att klara tusentals landningar och en och annan explosion.

Nästa år ska SpaceX även börja skjuta upp Starship från Florida. De samarbetar med UC Berkeley för att få upp ett enormt rymdteleskop till rymden.

Men det ultimata målet för SpaceX är dock en självförsörjande koloni på Mars. Som ska kunna överleva även om något katastrofalt händer med civilisationen på jorden och raketerna slutar komma. Enligt Elon behöver de skeppa 10 miljoner ton last tillsammans med en miljon människor till Mars för att de ska kunna bli självförsörjande. “Vi siktar på att resor till Mars ska vara 2 till 4 månader långa” berättade Elon.

“Vi försöker snabba upp att få till självförsörjande liv på Mars, bygga en stad där på 30-40 år. Vartannat år kommer vi att försöka få tusentals raketer till Mars.” Elon nämnde att han pratade med Steven Hawking tidigare och Hawking ansåg att livet på jorden har 1% chans att ta slut varje år. “Så vi måste skynda oss.”

Och sedan bör planeten få en atmosfär. “På mindre än 100 år kan du terraformera Mars om du vill göra det supersnabbt” berättade Elon.

Men att flytta till Mars kommer vara ett farligt äventyr. “Det blir farligt, obekvämt, ett tufft liv. En rejäl chans att du dör… vem vill följa med?”

Den sista timmen fick Elon sällskap av sin son “Lil X” som ställde många frågor om Starship och Falcon Heavy. Elon berättade också att de tidigare på dagen varit och tittat på monstertruckar, barnen älskade dem!

Det var en väldigt annorlunda upplevelse att se ett av världens rikaste män spela lite dataspel och chatta med folk. Som tyska Markusdd skrev i en kommentar:

“Här är den här snubben med “f* you” massor med pengar, som streamar spel på sin egen sociala medieplattform via sin egen internetsatellitkonstellation som skjutits upp av hans egna raketföretag, och pratar om hur hans raketföretag kommer att fånga det största flygande föremålet som någonsin gjorts med gigantiska stålarmar efter att det levererat ytterligare ett löjligt stort flygande föremål till rymden.

Sedan går han vidare med att svara på frågor om hans bilföretag som producerat den mest sålda bilen alla kategorier i världen, nämna i förbigående att hans tunnelborrningsföretag precis borrat en tunnel till hans bilfabrik, som råkar vara den största fabriksbyggnaden i Nordamerika. Och sedan bara slentrianmässigt nämna att hans AI-företags produkter kommer att integreras i hans bilföretags bilar, vilket redan har hänt för hans sociala medieföretag. Och dessutom gjorde hans hjärnimplantatföretag en framgångsrik första operation för bara en kort tid sedan.

Alltså… ja… Jag är heller inte nöjd med alla hans politiska uppfattningar, som jag har olika åsikter och resonemang om beroende på vad det är… men vad f*n kan den här snubben göra med sitt liv?

Jag har följt Elon och hans företag relativt nära under mer än ett decennium, några av dem lite längre. Jag vet ganska exakt vad de alla gör, jag känner till framgångar, misslyckanden, förseningar men också överprestationer.

Men att ha det förtätat så här slog mig bara annorlunda.

Jag klandrar ingen för att “inte gilla honom”, det är en personlig åsikt och lika giltig som alla andra… men man måste respektera allt vad snubben har uppnått. Helt galet.”

Bookmark the permalink.