Fun Mode

slipstart

Nu när vintern äntligen har kommit till hela Sverige kan det vara dags att påminna om funktionen Slip Start på din Tesla. Knappen hittar du uppe till höger på Controls > Driving sidan, med förklarande texten “Use to help free vehicle stuck in snow, sand, or mud”.

Om bilen till exempel står still på halt underlag kan det ibland bli svårt att köra iväg. När man försöker gasa på spinner hjulen loss och då träder antispinn systemet in på en gång och bromsar hjulen. Bilen får inget grepp. Aktiverar man Slip Start tillåter datorn hjulen att spinna loss lite mer, antispinn systemet träder inte in på en gång när den detekterar halt underlag, så att hjulen kan tex gräva ner sig lite i snön och få grepp. Man kommer loss från onda cirkeln med att hjulen rör inte på sig på grund av halt underlag.

Men det är inte därför Slip Start kallas för “Fun Mode” av många Teslaägare. Förutom att hjälpa starta på halt väglag förändrar knappen även bilens vägegenskaper när man kör. Förutom antispinn systemet förändras även antisladd-systemet på bilen, även den blir mer tillåtande. I vanliga fall är det i stort sett omöjligt att få sladd på en Tesla, speciellt på de fyrhjulsdrivna modellerna. Vid minsta tendens till sladd griper antisladd-systemet in och styr upp situationen. Väldigt säkert – men ypperst tråkigt. Med Slip Start aktiverat beter sig bilen dock helt annorlunda:

bredsladd

Plötsligt är det lätt att få Teslan att sladda! Gasa på och vrid på ratten så sticker bakändan iväg. Ratta emot för att kontrollera sladden och reglera med gasen så kan du göra episka, dataspelsliknande låååånga helkurvas-sladd på is! Bilens dator tillåter dig att sladda – så länge du har kontroll. Märker dock bilen att du har tappat kontrollen, bilen börjar visa tendens att snurra runt, så griper datorn in på ett ögonblick och stryper motoreffekten med resultat att bilen snabbt saktar ner och svänger tillbaka i färdriktningen. Man kan alltså sladda och leka – under datorns överinseende, som räddar dig från dina egna misstag.

Använd inte Slip Start när du kör runt på allmänna vägar, du ska inte bli trafikfarlig. Men hittar du någon avskild plats med massor med snö och is, en parkeringsplats, igenfrusen sjö eller liknande så är det dags för lite kul! (OBS! Kolla att isen ligger tjock på sjön innan du kör ut på den! Teslan är tung.) Slå på Slip Start och öva på dina dataspelssladdar! Slip Start fungerar med både bak- och fyrhjulsdrivna modellerna av både Tesla Model S, X och 3 men allra bäst fungerar den på de fyrhjulsdrivna.

 


TCS två år sedan: Panasonic investerar 1.6 miljarder dollar i Gigafabriken

För två år sedan gick Panasonic ut offentligt och bekräftade att de investerar motsvarande 13 miljarder kronor i Gigafabriken. Alla pratar om Gigarabriken som Teslas fabrik, men få inser att runt en tredjedel av investeringen är faktiskt batteritillverkarens, och det är deras maskiner som står i Teslas lokaler. Teslas investering på runt 3 miljarder dollar förklarar också ryktena om att Tesla skulle gå back.

Tagged . Bookmark the permalink.
  • Simon

    På äldre modeller hittar man funktionen vid Controls > Driving > Traction control on/off .