Har du en tio år gammal diesel-Volvo får du inte längre tanka den, från och med den 31:a mars i år. Eller om du har en 15 år gammal bensinbil.
Lugn, det är inte Sverige som har infört den bestämmelsen – utan Indien.
I mångmiljonstaden Delhi får avgasbilar äldre än 10 respektive 15 år inte längre tankas, det har de lokala myndigheterna bestämt. Bestämmelsen gäller hela provinsen, inte enbart innerstaden.
Redan 2018 hade myndigheterna förbjudit bilar äldre än 10 år i staden – men många hade fuskat och fortsatt använda sina bilar trots att de riskerar dryga böter. Därför skärps nu reglerna, bilisterna kommer inte längre kunna tanka sina bilar.
De flesta av stadens bensinmackar har övervakningskameror som med hjälp av AI läser av bilarnas skyltar. Nu ska även kvarvarande mackar utrustas med systemet som ska användas till att identifiera gamla bilar och vägra tanka dem.
Delhi har bland de värsta luftföroreningarna i världen, med nivåer ofta 20-30 gånger över WHO gränsvärden. Stadens myndigheter har i åratal försökt begränsa biltrafiken och luftföroreningarna, och främja elbilar, eldrivna tuk-tuks, bussar och andra nollutsläpps trafiklösningar. Många städer i Indien fick en tankeställare när smogen lyfte och luften blev bättre under pandemin, när trafiken på gatorna minskade. Nu har myndigheterna tröttnat på dem med gamla avgasbilar och satt ner foten, skrota den eller sälj den men du får inte längre köra den på våra gator. Nu kan du inte ens tanka den.
Den så kallade “tredje världen” verkar vilja köra om oss när det gäller elektrifieringen av fordonsflottan. Världens första land att helt förbjuda försäljning av avgasbilar blev till exempel Etiopien, redan i fjol.
Vad tycker du? Skulle det vara bra med liknande bestämmelser i Sverige?