Går att välja färg i alla fall

M3_1-3

När Tesla Model 3 designstudion öppnas nästa månad kommer den vara extremt simpel berättade Elon Musk på senaste aktieägarmötet. Det enda man ska kunna välja är vilken färg bilen ska ha och vilka fälgar.

När Elon tidigare diskuterade att Model S har över 1500 olika utrustningsvarianter räknade han inte ens in färg och hjulen, endast sådana skillnader som löpande bandet i fabriken måste kunna hantera. Det är de som de hoppas kunna få ner till mindre än 100 med Model 3. Räknar man så kommer det alltså endast finnas en enda variant av Model 3 för de första kunderna, som blir Teslas egna anställda och andra speciellt utvalda.

Påminner onekligen om legendariska Ford Model T som enligt myten kunde fås i alla färger, bara du väljer svart. Nu var det faktiskt inte så i verkligheten, man kunde faktiskt välja mellan flera olika färger – men bara en enda sorts bil i början. Just för att få tillverkningen så smidig som möjligt.

Tills Model 3 börjar dyka upp i Sverige nästa år ska dock flera olika tillval ha tillkommit till ursprungsbilen. Fyrhjulsdrift bekräftade Elon Musk ska komma “i slutet av året eller början av nästa år”, andra saker som verkar bli valbara är glastaket och olika nivåer av autopilot och självkörningsförmåga.

Det som verkar efterfrågas av många svenska kunder är dock dragkrok. De första Model 3 som levereras i USA kommer nog sakna denna detalj – amerikanare brukar inte använda dragkrok som vi i Europa utan skaffar sig en pickup istället. Ifall det dyker upp på bilarna innan svenska debuten är en öppen fråga. Vi får hoppas våra norska grannar lyckas övertyga Tesla hur viktigt kroken är för oss européer.

ModelYteaser

Andra viktiga nyheten var teaserbilden på Tesla Model Y, företagets kommande mini-SUV. Nu är det bekräftat att den kommer inte bygga på samma bottenplatta som Model 3 utan få en egen. Elon hänvisade till vilka problem de hade när de försökte anpassa Model S bottenplatta till att bära Model X kaross. Model Y kommer i slutet av 2019 eller början av 2020 enligt Elon Musk. Med tanke på förväntade massiva efterfrågan på Model 3 kommer Model Y behöva ha en ny tillverkningsfabrik – fabriken i Fremont kommer enbart räcka till att producera modellerna S, X och 3 i.

Model3Y

Jämför man teaserbilden med en bild på Model 3 från eventet i fjol ser man att Model Y blir -föga förvånande- uppskattningsvis 20 cm högre än Model 3. Bredden på bilarna verkar däremot vara densamma, och konturerna stämmer också – även om tex lamporna borde ha synts på Model Y bilden om de varit på samma ställe som på Model 3.

Tagged , . Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---