Gör det själv

Enligt amerikansk lag måste biltillverkare tillhandahålla information om hur ägare ska kunna utföra enklare serviceärenden själva på sina bilar. För att uppfylla kraven har Tesla lagt ut ett antal gör det själv instruktioner på sin amerikanska hemsida.

I ärlighetens namn är de allra flesta av dessa instruktioner antingen löjligt enkla (hur man byter batteri i nyckelfjärren) eller står redan i användarmanualen (hur man parar mobilen, hur man ställer in homelink, hur man kopplar upp bilen mot WiFi).

Men det finns i alla fall en riktigt riktigt bra animation som visar hur man byter luftfilter i Tesla Model 3:

Jag erkänner villigt att inte ens med en pistol mot mitt huvud skulle jag klarat byta luftfilter utan att ha sett ovan instruktioner.

En annan bild som nog inte är något nytt för 90% av Teslaägarna – men som även resterande 10% bör känna till är hur man startar om mittskärmen:

restarting-touchscreen

Krånglar nånting i bilen är det alltid steg ett att starta om mittskärmen genom att hålla båda knapparna på ratten intryckta. Det motsvarar PC-världens Ctrl+Alt+Delete, startar om bilens dator. Man kan göra det även medan man kör, det är bara mittskärmens dator som startas om, inga vitala som behövs för att gasa och styra.

En bonusinformation jag lärt mig efter kontakt med Teslas support-team är att det finns två olika nivåer av reset: genom att hålla ratt-knapparna intryckta extra länge, ända tills Tesla T logotypen visas på mittskärmen efter omstart kan man utföra en djupare reset än den vanliga där man släpper knapparna så snart skärmen blivit svart.

 


TCS tre år sedan: Henry Fords elbil

När Henry Ford lanserade sin Model T år 1908 vägrade hans fru Clara Ford köra den utan fortsatte köra sin älskade Detroit Electric elbil. Kanske därför Henry kontaktade sin granne Thomas Edison för att tillsammans bygga en eldriven variant av T-Forden. Hur det gick kan du läsa om i vår artikel om Henry Fords elbil.

Bookmark the permalink.