Gratis är gott

 

Elbilar är billiga i drift. De flesta ägare laddar de hemma på natten med billigt el. Tesla Model S ägare kan dessutom ladda dem gratis på långresor vid Tesla Motors egna Supercharger snabbladdstationer.

Men sen finns det ägare som går längre än så. Signaturen Reed på Tesla Motors Club berättar om hur han aldrig har betalat ett enda öre för elen han laddar sin Tesla Model S med.

Han lyckas med konststycket genom att ladda bilen hos sin arbetsgivare. Hans bil får gratis laddning där på dagarna som en anställningsförmån. Den laddningen räcker sedan för alla hans vanliga resor. Tack vare Tesla Model S stora batteri räcker fredagsladdningen på jobbet för alla hans resor över hela helgen fram till måndag. På längre resor har han förstås använt Tesla Motors egna Supercharger snabbladdare för gratis laddning.

En intressant tanke, att vända på laddcykeln: istället för att ladda hemma på nätterna för att kunna pendla till och från jobbet så laddar man på jobbet på dagarna för att kunna pendla till och från hemmet. Om fler arbetsgivare hakar på trenden kan vi få en ny anställningsförmån som skapar lojala anställda: gratis el till din elbil. (Fast i Sverige måste man väl förmånsskatta för det :-( )

 

Ett annat sätt att ladda sin elbil “gratis” är genom att installera egna solceller. Fast där måste vi sätta gratis inom citationstecken, för visst kostar solpaneler en hel del pengar. Men har man väl köpt anläggningen får man sedan gratis el från den i åratal framöver. Och det finns en extra morot till solceller när man har skaffat elbil:

Skaffar man solpaneler för att täcka ett hus energiförsörjning ska solcellernas inköpskostnad ställas mot hur mycket inköpt el skulle ha kostat. Och i Sverige där elen kostar 1 krona per kWh är det svårt att räkna hem en solcellsanläggning. Likaså med vindkraft.

Men skaffar man solpaneler för att ladda sin elbil med dem ska solcellernas kostnad ställas mot hur mycket bensinen till en fossilbil skulle ha kostat. Dvs dryga 14 kronor litern. Då går det genast lättare att räkna hem investeringen för en solcellsanläggning eller vindkraftverk.

 

Tagged , . Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---

Comments are closed.