Gratis parkering för elbilar i Stockholm

Ptillstand

EDIT 2020: Informationen i nedan artikel stämmer inte längre, den är kvar enbart som arkiv.

- Visste du att du kan parkera din elbil gratis i Stockholm?

- Är det verkligen sant? Kan jag parkera min Tesla gratis i Stockholm?

- Både ja och nej.

Ja, har du en elbil kan du ansöka om gratis parkeringstillstånd hos Stockholms Stads Parkering (längst nere på deras sida om elbilar).

Men nej, tyvärr är parkeringstillståndet ganska så värdelöst. Inte nog med att det endast gäller utomhusparkering, det gäller också bara i max 5 timmar. Alltså inget för dig som jobbar i stan – om du inte vill flytta bilen på lunchrasten.

Att “utomhusparkering” inte gäller i parkeringshus fattar man ju. Men den gäller inte heller för parkering på gatan! Tillståndet gäller endast på så kallade “tomtmarksparkeringar”, dvs utomhusparkeringar på särskild parkeringsområde, typ infartsparkering, vid vissa sjukhus, skolor, etc.

Och “naturligtvis” är det bara parkeringar som drivs av Stockholms Stads Parkering som tillståndet gäller på. Inte på Q-Park eller andra privata parkeringsbolags anläggningar.

Så… finns det nån parkering kvar som tillståndet gäller på? Jodå, visst finns det. Inne i city, i gamla stan, finns tex Skeppsbrokajen (vid slottet). Även på parkeringarna på Norr Mälarstrand, Riddarholmen och på Djurgården gäller tillståndet. Om du bara någon gång besöker dessa ställen och vill parkera gratis bör du ansöka tillståndet – det är ju gratis.

Ytterligare en komplikation är att parkeringstillståndet endast gäller privatbilar. Har du skaffat bilen som förmånsbil måste du bevisa att det är du som betalar för bilen, genom att skicka in din lönebesked där löneavdraget för bilen specas. Leasar du bilen ska leasingavtalet skickas in.

Det är kanske på grund av alla dessa begränsningar och krångel som bara 50 personer ansökt om tillståndet, rapporterar bmwi3owner.com.

Vissa andra städer i Sverige erbjuder också gratis parkering för elbilar, som tex Borås, Falun, Gävle, Göteborg, Halmstad, mfl (se kompletta listan hos grönabilister.se). Tyvärr är flertalet av dem lika begränsade som den Stockholms stad erbjuder. Sverige är ljusår ifrån Norge även när det gäller det här incitamentet.

Din lokala kommun kan också erbjuda parkerings- och laddlösningar för elbilar. Kolla upp på deras hemsida eller slå dem en signal. Att privata parkeringsbolag skulle erbjuda gratis parkering för elbilar är kanske att hoppas för mycket – men en del erbjuder laddplatser på några ställen i alla fall.

Tack bmwi3owner för artikelidén ;-)

 

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.