Hur blir 2018?

BttfX

Nu i början på det nya året är det dags att titta djupt i kristallkulan och försöka skönja vad det här kommande året har att bjuda på. Vad har vi att se fram emot?

Tesla Model 3. Ska vi nämna en enda sak vi ser fram emot i år så är det volymleveranser av Tesla Model 3. Under förra året såg vi först slutliga designen, sedan fick vi se de första bilarna levereras till Teslas egna anställda och mot slutet av året, precis sista skälvande dagarna fick även “riktiga” vanliga kunder leveranser. Men i år ska volymproduktionen komma igång “på riktigt”. Hundratusentals bilar ska tillverkas i fabriken i Fremont och levereras till kunder runt om i USA och i världen. Leveranser i Europa ska komma igång under andra halvan av året, och Sverige sägs få de första bilarna mot slutet av i år. Kommer Tesla verkligen lyckas få upp produktionstakten? Hinner de första bilarna till Sverige innan årets slut? Och kommer Model 3 få CCS laddkontakt i Europa? Tesla har även lovat fyrhjulsdrift, dragkrok och prestandamodell av Model 3 – när kommer de olika utrustningsalternativen införas? Många frågor, som kommer göra 2018 till ett spännande Model 3 år!

Fler Superchargers. Teslas karta över sina Superchargers innehåller många gråa pluppar som visar var kommande stationer ska byggas. Främst i Spanien och östra Europa. Men även Sverige har tio planerade nya stationer på gång!

Och även andra snabbladdare. Äntligen verkar de andra aktörerna ha vaknat, tillverkarna av snabbladdare har visat upp nya modeller för samtida laddning av flera elbilar och flera operatörer har lovat installera snabbladdarstationer med 150 kW eller ännu högre laddeffekt runt om i Europa i år. Även i Sverige.

Fler butiker och verkstäder. Tesla kommer fortsätta utbyggnaden av sitt servicenätverk i Sverige. Vi hoppas snart kunna rapportera om återöppnandet av rökskadade servicecentret i Malmö. Och senare under året även rapportera från öppningsceremonier i andra städer runt om i landet. Kommer vi även se Teslas mobila servicebilar introduceras i Sverige i år?

Tesla Model Y. Efter att produktionen av Model 3 har kommit igång förväntas Tesla presentera SUV modellen Model Y. Om den ska börja tillverkas år 2019 som Elon hoppas bör den komma visas upp i år.

Buss? Pick-up? Tesla har visat upp sin långtradare och nya Roadster i fjol – kanske dags att även visa bussen som också nämns i företagets tioårsplan? Eller pick-up trucken? Vi förväntar oss flera spektakulära produktpresentationer under kommande året!

Solar Roof. Efter att ha hårdbantat den uppköpta SolarCity i fjol väntas Tesla lansera volymproduktion av sin takpanna med inbyggda solceller Solar Roof i år. Tillsammans med ökande leveransvolymer av PowerWall. Dessa produkter kommer dock framför allt rikta sig till länder där sol förekommer.

Nissan Leaf. Nya Nissan Leaf kommer börja levereras till kunder i år. Kan nya formerna och 40 kWh batteriet locka många kunder – när de vet att en 60 kWh modell är på gång och kanske rent av visas upp under året? Har Nissan löst problemet med överhettade batterier vid snabbladdning som 30 kWh modellen ofta drabbades av?

Hyundai Kona. Efter succén med elbilen Ioniq har Hyundai ställt in siktet på SUV segmentet och lovar visa upp en eldriven SUV med 50 kWh batterier och 32 riktiga mils räckvidd för €35,000. Bilen påstås komma lanseras hösten 2018 och vi ser verkligen fram emot den!

Renault Zoe 2? Kommer Renault äntligen utrusta sin elbil med snabbladdning? Kanske rent av dags för en facelift? Rykten om en Zoe 2 baserad på Leafs teknik har florerat ett tag – men kommer verkligen en ny modell hinna visas i år eller kommer det dröja?

Övriga biltillverkare… … … hallå? Visar ni en enda “framtidskoncept” till så spyr jag. Dags att börja visa upp riktiga produktionsfärdiga elbilar!

Ett “förlorat” elbilsår. Det finns dock även tyvärr tecken på att 2018 kan komma bli ett “förlorat” elbilsår i Sverige. Bonus/malus systemet som kommer införas 1 Juli 2018 kan komma lägga sordin över försäljningssiffrorna i vår när alla kommer vänta med sina elbilsinköp till efter sommaren. Och utan Opel Ampera-e (som skulle blivit europeiska versionen av Chevy Bolt innan PSA köpte upp Opel) kommer det finnas färre nästa-generations-elbilar att välja mellan.

SpaceX. Även Elon Musks andra företag ser fram emot ett spännande år med testuppskjutningar av både Falcon Heavy om några veckor och bemannade Dragon rymdkapseln senare i år.

Och blir kanske The Boring Company färdig med sin första tunnel, eller lyckas köra om snigeln Gary i hastighet?

Allt som allt verkar det bli ett spännande år vi ser fram emot, med gott om nyheter att förmedla!

Bookmark the permalink.
  • Albin

    Det ska bli intressant att se standard-interiören på Model 3 med och när de börjar leverera $35.000-bilar, är senaste budet Q1?

  • Geni87

    Hm, Jaguar i-pace är inte värd att nämna? :) De första kunderna i Sverige ska få sina bilar i sommar/tidig höst.

  • Per Bengtson

    Vad ska man med snabbladdning till i en Zoe när man kan köra 25-30 mil utan att ladda, och ytterligare 10-15 mil om man pluggar in på en gratis 22 kW laddare i någon timme? Vem kör mer än 40-50 mil i en Clio, varför ställa andra krav på elversionen av en småbil? Frågan som borde ställas är istället: När ska andra elbilar få 22 kW trefasladdning?