Ingen moms på Supermiljöbilspremien

MSview3

Foto: Heiko Witte

Leasar du din elbil? Har du fått tillbaka pengar på supermiljöbilspremien? 40,000 kronor? Är du säker?

Problemet som vår medlem Barkborren uppmärksammade på vårt forum är att leasingbolagen räknar ibland fel på supermiljöbilspremien!

Det han råkade ut för var att leasingbolaget DNB minskade hans restvärde med runt trettio, inte fyrtio tusen kronor. När han frågade varför påstod de det var på grund av momsen.

Men det är ju ingen moms på supermiljöbilspremien! Elbilsbidraget från staten är skattefritt.

Det tog honom många kontakter med DNB tills de till slut erkänt sitt misstag och lovat kompensera honom.

Efter att han lagt upp sitt inlägg på forumet hörde flera andra medlemmar av sig med liknande historier. Många leasingbolag verkar räkna fel på supermiljöbilspremien.

Ska man vara snäll kan man hävda att leasingbolagen är väldigt ovana att hantera statliga bidrag. Inga andra än elbilar får några sådana efter leasingperioden börjat. De försöker bokföra beloppet på olika sätt. Vissa räknar om bilens inköpspris och restvärde, vissa bokför pengarna som en extra inbetalning. Och då kan vissa system automatiskt räkna med moms på beloppen.

Men att bolagen inte lär sig efter andra, tredje elbilen? Efter flera hundra, flera tusen lesade elbilar? Vissa är mer skeptiskt inställda till bolagens blåögdhet och hävdar de har satt det i system att lura sina kunder. Tiotusen kronor på tusentals elbilar, det blir många sköna miljoner det. Blir de ertappade ersätter de den uppmärksamma kunden – men fortsätter skinna de andra.

Vem som har rätt tar vi inte ställning till här. Men faktum är att flera leasingbolag räknat fel på flera kunders leasingavtal.

Så har du leasat din elbil: dubbelkolla att ditt leasingbolag verkligen räknat rätt på supermiljöbilspremien!

Jämför dina första leasingvillkor med dem nya du fick efter att ditt bolag mottog supermiljöbilspremien. Jämför bilens pris, restvärde och månadskostnad. Är det runt 30 eller 40,000 kronor i skillnad?

Berätta dina upplevelser kring hur ditt leasingbolag hanterat supermiljöbilspremien i kommentarerna nedan eller på vårt forum!

Och i juli blir det nya regler igen, med bonus/malus systemet. Undrar hur leasingbolagen kommer hantera den…

Tagged . Bookmark the permalink.
 • Stefan Larsson

  Har leasingbolaget minskat från 40 till 30 och anger moms som skäl har de dessutom inte ens koll på elementär matematik och procenträkning. Momsen utgör 25% i PÅSLAG på priset exklusive moms, och det blir som vilken mellanstadieelev som helst kan räkna ut 20% av priset inklusive moms. Dvs om man åtminstone ska RÄKNA rätt blir avdraget inte tio utan åttatusen, och den icke existerande “miljöbilspremien exklusive moms” skulle i så fall landa på 32000 och inte 30000.

  • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

   Det hela kompliceras av att felräkningen slås ut på över tre år, med ränta. Så den initiala felräkningen på 8,000 kronor blir till nästan 11,000 när allt räknats in. Läs Barkborrens originalinlägg https://teslaclubsweden.se/forum/viewtopic.php?f=57&t=12294

  • Erik Åslund

   Procent kommer typisk in i slutet på mellanstadiet, och det är tyvärr inte så att särskilt imponerande stor andel av högstadieeleverna ens förstår grunderna för procenträkning. Att påpeka att något är på högstadienivå trodde jag var en alldeles tillräckligt stark förolämpning. I det här fallet är det dock som påpekat mer komplicerat och utfallet blir inte samma som grundfelet.

 • G F

  Tack för tipset!
  Fick en skriftlig bekräftelse från mitt bolag Danske Finans efter några månader, att de minskat leasingbeloppet med 40 000kr efter utbetalningen av premien till dem..