Kommer min kostnad för elförbrukningen bli jättehög om jag skaffar elbil? Många nyfikna på elbilar frågar det.
Genomsnittliga årsförbrukningen på 2500 kWh säger inte folk så mycket. Lägger man till att en kWh kostar runt en krona börjar det konkretisera sig.
En genomsnittlig bil i Sverige åker ca 1218 mil per år enligt Statistiska Centralbyrån. En genomsnittlig elbil drar ca 2 kWh per mil. Det blir 2436 kWh per år. Ungefär lika många kronor, dvs ca 200 kronor i månaden.
Belysningen i en genomsnittlig villa drar ca 1000 kWh per år enligt E.ON. Likaså kylen och frysen. Den största energiförbrukaren är varmvattenberedaren, som drar nästan tre gånger så mycket el per år som en elbil.
(För att inte tala om uppvärmningen av huset ifall det görs via el. Men den är inte ens med i ovan diagram iom att den förbrukningen skiljer sig mycket ifall villan värms via direktverkande el eller tex värmepump.)
Att köra elbil kostar alltså ungefär som ljummet vatten – ca en tredjedel av det allt varmvatten du förbrukar kostar dig.
TCS två år sedan: Varifrån ska vi få all el till elbilen från?
Visste du att genom att ha bytt till lågenergilampor och energisnåla vitvaror sparar du över 2500 kWh el per år? Och att det är ungefär lika mycket som en elbil drar per år? Skaffar du en elbil ökar din elförbrukning tillbaka till ungefär samma nivå du hade på 90-talet.
Ursäkta om jag är jobbig och petig nu men räkningen i sig kommer nog aldrig att bli dyrare än de avgifter som vissa tar ut för att skicka ut den (faktureringsavgift) utan det är snarare så att räkningen blir hög (har ett högt belopp skrivet längst ner), fast då kan man ju feltolka detta och anse att fakturan har ett osedvanligt stort format (speciellt på höjden)…Korrekt torde vara att säga att “kostnaden för elförbrukningen blir hög” och utelämna den trixiga fakturan. Man kan jämföra detta resonemang med att säga att “priset är jättedyrt” vilket jag då antar syftar på att prispokalerna har stigit kraftigt i pris när man köper in dem hos den lokala pokalförsäljaren… Jämför annars “försäkringen är dyr” jämfört med “försäkringspremien är hög”.
Jag är tacksam om vi på TCS försöker visa att vår allmänna kunskapsnivå även på detta område är högre än många andras. Inom de tekniska områdena är det ju ingen tvekan om att nivån är synnerligen hög!
Språkpolisen har talat. (och återigen retat upp minst 50% av läsarna tyvärr…) 😉
Och dessutom så är minskningen i elförbrukning man gör genom att montera led-lampor i huset nästan lika stor som den ökade förbrukningen som kommer sig av laddning av en elbil.
Språkpolis 2 här. Instämmer. Ett pris kan aldrig vara dyrt, man köper ju inte priset, utan varan. Vanligt slarvfel, tyvärr.
Mig inte prata bra Sverige. Mig komma från Ungern. Mig ändra.
Språkpolis 3 här. Jag håller inte med. Ett pris kan mycket väl vara dyrt, det blir inga missförstånd alls om jag säger att “oj vad dyrt pris på mjölken”. Detta sättet att använda dyrt finns belagt i skrift sedan 1700-talet och är synonymt med högt pris. Det har en annan stilnivå och en annan värdering än högt pris. Men att kalla det fel är fel.
Torbjörn ursäktar sig med att han inte vill vara jobbig för att sedan vara just jobbig. Hade det varit ett genuint intresse att hjälpa bakom Torbjörns inlägg hade det nog varit kortare och haft en annan ton, i stil med Koksalt.
Till sist vill jag påpeka att man ökar sin elförbrukning genom att montera lampor, oavsett om de är ledljus eller LED-lampor. Om man däremot ersätter andra ljuskällor med LED… 😉
Ganska vanligt är ju ändå att man inte laddar allt hemma. Själv kör jag runt 3500 mil per år med Teslan. Höjningen i förbrukningen i mitt hem är dock bara drygt 4000 kWh. Resten laddas vid Supercharger eller vid destinationsladdare (jag reser ju en hel del i tjänsten vilket kanske det höga miltalet skvallrar om).
När det gäller varmvatten har jag som tur var en bergvärmepump. Värme+varmvatten i min villa är tillsammans 4000 kWh/år. All belysning är så klart LED och vitvaror som inte är A+++-klassade är inte välkomna hemma hos mig ;).
Du skall nog lägga på åtminstone 50% för att även täcka in elnätsavgiften. Skiljer sig förstås en del i olika delar av landet och för storlek på säkringen. En doldis som nätägaren slår på ditt elpris oavsett el-leverantör. Ändrar i övrigt inget i ditt resonemang om ljummet vatten.