Nissan Leaf till halva priset?

 

Eller har projektet drabbats av nedskärningar? Se själv:

Jag undrar om bilen är utrustad med turboaggregat från superchargertuning.com? 🙂

Tittar man på Nissan Leaf i genomskärning(!) undrar man vad det är för massa grejer den har under motorhuven? Leafs elmotor är ju lika liten som Teslas – ungefär som en fotboll. Det är nog miniatyriseringen av styrelektroniken som Tesla har lyckats bättre med.

Nissan verkar förresten vara fast beslutna om att ta upp kampen med Teslas kommande Model E. För en månad sedan frågade de hur mycket man skulle kunna vara beredd att betala för ett större batteripack, är det värt $5 000 extra att kunna åka 240 km istället för dagens 135? (Ett tips: ja.)

Nu vill de även spionera lite på Tesla-ägare. Green Car Reports rapporterar att Nissan har bjudit in flera Tesla Model S ägare till en djuplodande undersökning som förutom webbformulär även skulle innehålla timslånga intervjuer med ägarna, och de ombads även föra logg över deras användning av sin Tesla i en veckas tid. De vill få reda på hur Model S används i vardagen, hur ofta den laddas, hur långt den körs.

Vi vet väldigt lite om undersökningen, för de inblandade fick skriva på att de inte skulle avslöja några detaljer om frågorna. Men att ett bilföretag går ut så hårt och “spionerar” på en annan borde innebära att de vill ge sig in i leken.

Allt pekar alltså att Nissan vill ta upp kampen med kommande Tesla Model E, genom att erbjuda en förbättrad Nissan Leaf (eller har de en helt ny elbil på gång?). Lägger vi ihop det vi vet om bilarna låter det dock som om Nissan måste anstränga sig lite mer:

Nissan Leaf+ Tesla Model E
Räckvidd 240 km 320 km
Pris $34 000* $35 000
Lanseringsår 2016 2017
Världsomspännande
gratis laddnät
Nej Ja

*: Nissan Leaf kostar idag $29 000 i USA. Till det har vi lagt $5 000 för större batteriet, som det skulle kosta enligt Nissans frågeformulär.

Under 2016 kan de nog sälja en hel del Nissan Leaf+ (eller vad bilen kommer att heta) – men året därpå måste de skära rejält i pris för att kunna konkurrera på allvar.

 

Tagged , . Bookmark the permalink.  • Comments are closed.