Nu kan Tesla Model S nå 322 km/h

Tesla har släppt banpaketet till Model S Plaid som ger den bättre bromsar – och högre toppfart. För även om bilen påstås ha 322 km/h topphastighet på beställningssidan är det inte riktigt sant:

Klickar man på länken “Topphastighet” under angivna 322 km/h poppar det upp en notis om att “den angivna topphastigheten för Plaid kräver en betald hårdvaruuppdatering. Fram till denna uppgradering kommer topphastigheten att vara 280 km/h.”

Nu har Tesla släppt Model S Plaid Track Package i onlineshoppen som kostar mellan 154 390 – 205 870 kronor beroende på konfiguration. Paketet innehåller bromsskivor av kol-kiselkarbid, smidda bromsok, bromsolja för bankörning, Zero-G-fälgar med Goodyear Supercar 3R-däck – och mjukvara som låser upp topphastigheten och ger tillgång till Track Mode som låter en justera bilens köregenskaper.

Däcken är endast för bankörning. Tesla skriver att de är “inte avsedda att användas på allmänna vägar. All användning på allmänna vägar kan vara olagligt och kan leda till att fordonets registrering eller försäkring ogiltigförklaras. Efter installation måste kunden hämta sin bil med lastbil eller släpvagn på egen bekostnad.”

Så vill du susa fram på Autobahn får du nöja dig med “bara” 280 km/h. Den absoluta toppfarten 322 km/h vill Tesla att du endast prövar på racingbana.

Ovan bild från Teslas beställningssida innehåller förresten två andra nyheter också:

Köper du en ny Tesla Model S eller X och tar leverans innan 30 juni i år får du 3 år gratis Supercharging på Teslas snabbladdarstationer. Innan någon börjar spekulera på hur mycket bensin man kan spara på tre år som taxi bör man läsa det finstilta: “beställningar från företag och/eller juridiska personer samt fordon som används för kommersiella ändamål omfattas inte av denna kampanj”.

Tesla har fått kritik från Konsumentverket för att det tillkommer en “destinations- och dokumentavgift” på 9 180 kr
till priserna de anger på hemsidan. Tesla Model S Plaid kostar inte 1 523 990 kronor som det står till höger på beställningssidan utan 1 533 170 – ett pris som inte ens syns från början, man måste klicka fram den på fliken nere på sidan. Nu har Tesla lovat följa Konsumentverkets rekommendationer och visa sina priser inklusive alla avgifter – men de har inte hunnit införa ändringen på sidan än.

Bookmark the permalink.