Nya modeller på gång från Tesla

Teslas kvartalsrapport som publicerades i går avslöjade att företaget håller på att ta fram flera nya bilmodeller.

“Vi har uppdaterat vårt framtida fordonssortiment för att påskynda lanseringen av nya modeller före våra tidigare kommunicerade produktionsstart under andra halvåret 2025” står det att läsa.

frågestunden med investerare utvecklade Elon Musk: “Vi har uppdaterat vårt framtida fordonssortiment för att påskynda lanseringen av nya modeller framöver, som tidigare sades ha produktionsstart under andra halvan av 2025. Nu förväntar vi oss att det kommer att vara mer tidig 2025, eller kanske rentav slutet av i år. Dessa nya fordon, inklusive mer prisvärda modeller, kommer att använda aspekter av nästa generations plattform såväl som aspekter av våra nuvarande plattformar, och vi kommer att kunna producera dem på samma tillverkningslinjer som vårt nuvarande fordonssortiment.”

När Tony Sacconaghi, analytiker på AllianceBernstein frågade “kan du utveckla lite mer om typ av nya fordon som du pratade om idag. Är dessa som justeringar på befintliga modeller med tanke på att de kommer att köras på samma linjer?” svarade Elon kort “Jag tror att vi har sagt att vi var på den fronten”.

Till Shreyas Patil svarade Elon “on-box tillverkningsmetoden förvisso är fantastisk och revolutionerande, men med den följer vissa risker eftersom [den kräver] nya produktionslinjer”. Istället kommer Tesla försöka införa de lösningar de tagit fram för drivlinor, automation, sittplatser, med mera även i befintliga produkter.

Det verkar alltså bli flera nya, billigare versioner av troligtvis storsäljarna Tesla Model Y och 3 till årsskiftet. Som blir billigare att tillverka – och därmed kan säljas till lägre priser. Ska vi spekulera kan vi gissa att de får nya elmotorer som är billigare att tillverka, nya drivkretsar, ännu fler gjutna detaljer – och 48 volts arkitektur? Som förutom tunnare ledningar även reducerar flera hundra meters kabeldragning kors och tvärs i fordonen till en enda databuss som kopplar ihop alla bilens enheter.

Teslas konkurrenter kan därför med bävan se fram emot ännu tuffare konkurrens med nya prissänkta varianter av världens mest sålda bilmodell.

Angående robotaxin nämnde Elon en viktig nyhet: dess namn. Han sa i anförandet till frågestunden att de kommer citat “visa upp vår specialbyggda robotaxi Cybercab i augusti”.

Att robotaxin kommer heta Cybercab kan tyda på att den kommer ha samma kantiga estetik i omålat rostfritt stål som Cybertruck.

Angående Teslas självkörande mjukvara FSD sa Elon att version 12 “har skickats ut till runt 1,8 miljoner fordon, och vi ser ungefär hälften av ägarna använda det hittills och den andelen ökar för varje vecka som går. Så vi har nu över 300 miljarder miles som har körts med FSD V12 sedan lanseringen av övervakad full självkörning.”

Bookmark the permalink.