Prishöjningen

 

nyastolar

Tesla Motors höjde sina svenska priser sent i fredags natt med 7%. Precis som vid förra prishöjningen kunde vi på Tesla Club Sweden förvarna några timmar innan höjningen – det är lönsamt att följa oss!

Instegsmodellens S60 grundpris höjdes från 681 000 till 729 000, S85 från 771 000 till 828 000, och P85D från 999 000 till 1 069 000, dvs alla kring 7% höjning. Tillbehören höjdes något mindre, eller rent av sänktes i pris, såsom förstklassiga interiörpaketet som sänktes från 41 700 till mer skäliga 34 300. Vinterdäcken och försäkringarna är oförändrade i pris, samt även Superchargeroptionen för S60-modellen.

Det kom rykten på vårt forum i fredags att en prishöjning var på gång, och några av våra medlemmar som precis var i kvalet att skaffa bil kunde snabbt beställa sina bilar och spara sköna tusenlappar. En av våra medlemmar som slog till i tid sparade 80 000 kronor!

Anledningen till prishöjningen är förstås svenska kronans kraftiga fall mot dollarn – från fjolårets nivåer kring 6:40 kronor för en dollar upp till dagens nivå på 8:30 kronor för en dollar. I och med att Tesla Model S tillverkas i USA och betalas i dollar måste de svenska priserna i kronor justeras för att kompensera för den extrema kursförändringen.

Kronan har försvagats mot dollarn med närapå 30% under året som har gått – Tesla Motors har via prishöjningen i November och nu sammanlagt höjt bilarnas pris med dryga 11%. Man behöver inte vara finansiell geni för att inse att fler prishöjningar är att vänta.

De höjda priserna kan i framtiden även betyda höjda förmånsvärden – men även högre andrahandsvärden för begagnade Teslor.

Vi får hoppas att den dagen dollarkursen sjunker igen kommer Tesla Motors att justera sina priser neråt igen.

 

Tagged , . Bookmark the permalink.
 • TheBigKing

  Varför har teslaclubsweden börjat skriva om politik som man ej förstår sig på? Det är INTE svenska kronan som tappat 30%. Kursen mot DKK, NOK, EUR, GBP är i stort sett oförändrad. Det är USD som går starkt och det beror på att USA har en starkare konjuktur än Europa, så kapitalet flyttas till USA och ökar efterfrågan på USD. Det har absolut inget att göra med nån decemberöverenskommelse. Börsen i Sverige har gått +10% sedan överenskommelsen.

  • Jens Christian Haslund Nielsen

   Tycker inte det kändes som att Tibor lagt några politiska värderingar i valutakursen, utan koncentrerar sig mera på den konkreta prisskillnaden denna orsakar nybilspriset på Tesla. Om USD blivit starkare, SEK blivit svagare – eller en kombination av båda, så blir slutresultatet oavsett att en Tesla blir dyrare att köpa, om du betalar med SEK.

   Sedan kan jag tycka, att även om “en krona sparad, är en krona tjänad”, så låter det lite fel att man “tjänar” pengar på att beställa en bil i miljonklassen – även om man råkar har sparat 80 000 kr på att beställa i rätt tid :-)

   • TheBigKing

    Artikeln har korrigerats nu. I en tidigare version skylldes ALLT på decemberöverlenskommelsen.

    • Jens Christian Haslund Nielsen

     OK, då förstår jag bättre – tack för klargörandet!

 • Mikael Jonsson

  Medlemmen sparade 80 000 kr, han tjänade inget.

  • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

   Det har du rätt i, ändrat.

 • Daniel Isaksson

  Och varför skulle fortsatta höjningar vara att vänta? Ska det handla om politik så tala ur skägget bittra högernisse.

  • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

   I och med att 11% är mindre än 30%.