Release 7 på gång!

DisplayV7

Helgens twittermeddelande från Elon Musk, “Some exciting news this week: Tesla Version 7 software with Autopilot goes to wide release on Thursday!” satte eld på all världens Teslaforum, så även vårt.

Den omtalade och länge emotsedda autopiloten, som har testats hos en sluten grupp betatestare, ska äntligen släppas till alla Tesla-bilar! Elon bekräftade att det är en världsomspännande release, inte bara i USA. Men sitt inte uppe sömnlös på torsdag natt – för att minska belastningen på företagets servrar sprids uppdateringen av alla bilarna ut över fem dagar. I värsta fall kan det alltså dröja uppemot en vecka innan din bil får nya versionen.

Betatestarna har varit belagda med tystnadsplikt, men en del detaljer har ändå läckt ut om Version 7 av Teslas programvara. Rent grafiskt är både mittskärmen men framför allt instrumentpanelen uppgraderade med ny -av vissa ansedda modernare- utseende. Den centrala hastighetsmätaren på instrumentpanelen har fått sällskap av en grafisk bild av bilen under den, där bilens alla lampor och lysen återges realistiskt. Även hur bilen uppfattar sin omgivning visas här, med varningsfält som lyser upp om bilen känner av objekt runt omkring sig.

Till vänster och höger om hastighetsmätaren finns två fält med valbara information: från enkla trippmätare, däcktryck, klocka och låtval till mer avancerade navigation och energiförbrukningskurvor kan olika display väljas med tumhjulen på ratten beroende på vad föraren vill se.

DisplayV7_2

Slår man på autopiloten minskas hastighetsmätaren och bilens omgivningar visas. Linjerna bredvid bilen är filmarkeringen så som autopiloten uppfattar dem, bilar framför, bakom och bredvid visas när autopiloten detekterar dem, och rådande hastighetsbegränsning visas också.

Värt att påminna om och om igen är att funktionen Tesla Motors släpper nu är inte någon fullvärdig autonom styrning utav bilen. Autopiloten som den kallas klarar enbart av att följa en tydligt markerad fil, följa dess svängningar och anpassa bilens fart till omgivande trafik och rådande hastighetsregler. Den klarar av att köra bilen “från påfart till avfart på motorvägen” som Elon Musk sa, men inte i tex stadstrafik med korsningar, mm. Ger man signal med blinkersspaken kan den även byta fil.

Om autopiloten momentant får lite problem med att bedöma situationen -tex om filmarkeringarna på asfalten är nötta eller otydliga- ges en “håll i ratten” varning: föraren ska då lägga sina händer på ratten och vara beredd att ingripa. Autopiloten fortsätter köra fordonet men vill att människan bakom ratten ska vara uppmärksam och vara beredd att ta över vid behov. Om autopiloten bedömer att den inte längre har situationen under fullständig kontroll ljuder det sedan en “ta över omedelbart” varning och människan ska då ta över styrningen av bilen.

Om föraren inte reagerar på varningarna, inte tar tag i ratten, tänds bilens varningsblinkers och bilen bromsas in och styrs till vägkanten – autopiloten bedömer att något har hänt med föraren och stoppar bilen innan något allvarligt händer.

De som har testkört Tesla Model S autopilot (och delat med sig om upplevelsen trots Teslas förbud) berättar att autopiloten klarar av att framföra bilen på motorväg mil efter mil utan att den blir osäker och ber om mänsklig hjälp.

Förutom autopiloten släpps också en automatisk parkeringsfunktion, som dock påminner väldigt mycket om vanliga sådana i andra bilar. Det handlar alltså om parallellparkeringshjälp, backa in i parkeringsruta vid sidan om vägen.

Även de äldre bilar som inte har kameran och radarn som behövs för autopiloten kommer få glädje av de grafiska uppdateringarna av instrumentbrädan och mittskärmen. Många klagomål om tex radion, internetradion, navigeringen etc hoppas vi blir åtgärdade i version 7.

Från att ha varit bortskämda med frekventa uppdateringar har det varit lite stiltje nu på uppgraderingsfronten av bilarnas programvara. Tesla Motors ville väl inte släppa några nya versioner innan version 7 – men som blev försenad pga fördröjningen med att släppa autopiloten.

Redan nu pratar Elon Musk om att mycket har ändrats i version 7 men mittskärmens stora uppdatering kommer först i version 7.1. Med “stor uppdatering” hoppas vi han menar appar, eller åtminstone vettig webbläsare – inte bara lite gråare pixlar runt ikonerna.

 

Tagged , . Bookmark the permalink.