Skidsemestern är räddad

Mora_pg

Den nya Supercharger-anläggningen i Mora börjar bli färdigställd. Tesla Motors fortsätter expandera sitt världsomspännande laddnätverk, och även om de i år koncentrerat sig på södra Europa och Asien får vi även uppe i kalla Sverige nytillskott på laddfronten.

Med endast två och en halv månad kvar är vi skeptiska till om Tesla Motors verkligen hinner bygga alla de Supercharger-stationer de enligt deras hemsida hade planerat bygga i Sverige. Fem nya anläggningar skulle det ha blivit – nu verkar det bli en kanske två.

Utbyggnaden av Superchargers har inte stannat av men de flesta Superchargers byggs just nu i USA, södra Europa och Asien. Bara den här månaden har redan 6 nya anläggningar invigts runt om i världen, med flera laddstolpar på varje station. Tesla Superchargers är inte bara det största utan även det snabbast växande nätverket av laddstationer i världen. Teslas försprång växer för varje dag det går. Trots den enorma takten är det ändå tveksamt om Tesla Motors hinner tex bygga 12 stationer till i Spanien, 17 i forna Östeuropa, och stationerna också i Irland, norra England och Finland. Att de ligger efter sin plan säger mer om originalplanets grandiositet än om utbyggnadstakten.

Mora_pg2

Superchargen i Mora har i alla fall varit efterlängtad av alla som planerar åka på skidsemester till fjällen. Åker man från Stockholm kommer man behöva stanna till i Mora på väg till Sälen, Idre, Lofsdalen, Vemdalen och andra populära skidorter. (Till Åre och nordligare skidorter åker man redan idag via Superchargern i Krokom.)

Även om man vill åka från Stockholm till Stockholm stannar man till i Mora. Alltså till Stockholm, 84080 Lillhärad – japp, det finns två Stockholm i Sverige :-)

Kollar man lite ordentligt på kartan kan man se att Mora ligger inte så avsides till som man skulle kunna tro. Både från Gävle och Stockholm är det kortare att köra till Sälen via Mora än via Malung – platsen som av många föreslagits Superchargern borde ha byggts på.

OrsaSBF

Och slutligen ligger Superchargern i Mora väldigt bra till om du planerar besöka Orsa Sportbilsfestival nästa år! I år hade du en halvgiltig orsak att utebli men nästa år står Superchargern i Mora mindre än 3 mil ifrån festivalområdet.

Nu hoppas vi bara att Tesla Motors -om än något försenat- får till deras planerade Superchargers i östra Småland längs med kusten så vi kan åka till Öland nästa sommar!

 


TCS ett år sedan: The D… and A!

För ett år sedan rapporterade vi om “time to unveil the D”-eventet där de fyrhjulsdrivna Teslorna visades upp av Elon Musk. Förutom bokstaven D som i Dual-motor fick vi också bekanta oss med bokstaven A som i Autopilot.

Just det, den autopiloten som äntligen nu på torsdag kommer släppas till allmänheten premiärvisades för exakt ett år sedan! “Autopiloten finns redan som färdig kod till bilarna, Tesla Motors håller bara på att finjustera den innan släpp till kunderna.” sades det för ett år sedan. Tja, det blev till slut ett års finjusteringar. Tittar man på videon från eventet ser man dock att instrumentpanelens utseende redan då var som i version 7 som ska släppas nu på torsdag.

 

Tagged , . Bookmark the permalink.