Prisad vare priset!

Sedan i somras har priserna på Tesla Motors designstudio-sida varit lite pinsam. I bästa amerikanska stil visades “uträknade” priser, som inkluderade bensin- och skattebesparningar. Tittar man på bilden ovan skulle man kunna tro att Tesla Model S 70D kostar 727,000 kronor – det står ju så både i dess faktaruta och under “Kontant” till höger. Först om man tittar noga på det finstilta textet ser man att bilen egentligen kostar 827,000 kronor (eller egentligen inte ens det för det tillkommer 3,950 kronor dokumentavgift).

Det var så pinsamt att Tesla Motors håller på och fuskar med priserna att flera av våra medlemmar drog sig från att våga visa sidan till folk – vilket säkerligen har lett till både en och annan mindre bil såld iom att det ju är där man beställer bilarna!

Vi på Tesla Club Sweden hade till och med skickat ett öppet brev till Tesla Motors VD Elon Musk, där vi påpekade att “In Sweden -as in most of Europe- companies state the full price of items they are selling”, “This unfortunate change may be a result of cultural differences between USA and Europe, but here it sends the wrong signal to the average customer who may take this as a sign of a dishonest company!”

Ifall brevet någonsin nådde ända till Elon Musk vet vi inte, men vi fick i alla fall ett artigt “Thanks for sharing your concerns. We are reviewing carefully.” ganska så omgående från Tesla Motors vice VD Jerome Guillen.

Sedan hände ingenting. Länge. Vi gav upp hoppet.

pris

Men någon någonstans i Tesla Motors organisation tog ärendet på allvar till slut och gjorde ovanstående kompromiss. Tittar man på designsidan idag så är det uträknade priset nertonat. Det står öht inga priser i de olika modellers faktarutor, man får välja modellen man är intresserad av för att se priset till höger. Och i den rutan står visserligen den uträknade priset fortfarande, men kontantpriset visas nu klart och tydligt med texten “Kontantpris” under. (Dokumentavgiften är fortfarande inte inkluderad men allt kan man väl inte få här i världen.)

Bravo, Tesla Motors!

Nu vågar vi utan att skämmas visa designsidan igen till folk som är intresserade av Teslas bilar! Nya sidutformningen lyckas med att både visa hur mycket bensin man kan spara och ärligt visa hur mycket bilarna kostar!

Skulle vi vara som en viss biljournalist på en viss tidning skulle vi naturligtvis utgå ifrån att det är vårt brev som talade Elon Musk till rätta och han fogade sig efter våra förslag krav. Och nästa gång det krisar kan vi hjälpa till igen. Nu är vi lite mer ödmjuka och hoppas att vårt brev var i alla fall ett litet kugghjul, ett litet incitament i säkerligen en störtflod av påpekanden från Europa att sidan som fungerar i USA uppfattas väldigt annorlunda här borta.

 


Men vänta nu, hur mycket kostar en Tesla Model S 70D egentligen? Till kontantpriset på 851,000 kronor tillkommer en dokumentavgift på 3,950 kronor, så slutsumman är 854,950 kronor… fast sedan får du tillbaka 40,000 kronor i Supermiljöbilspremie (efter några månader) så slut-slutsumman stannar på 814,950 kronor.

Tagged , , . Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---