Se upp med Norska Teslor

dagblad

Nu när norska annonssajter som finn.no översvämmas av Teslor kan det bli frestande att försöka privatimportera dem till Sverige. De är ju så mycket billigare där…

Vi har tidigare mycket bestämt avrått från att försöka importera Teslor från USA. Med helt annat laddsystem i USA får du svårt att ladda de importerade bilarna i Europa, kan inte använda Superchargers, och mittskärmen kommer inte kunna komma åt Internet, kartor, mm. Men de problemen finns väl inte med Teslor från Norge?

Nej, men försöker du importera en Tesla från Norge får du andra problem. Nämligen med priset.

Till att börja med måste du räkna om de Norska priserna till svenska kronor. En norsk krona kostar ca 10 öre mer än en svensk, så den norska priset ska du räkna upp med 10% för att få den i svenska kronor. Så har du sett en norsk Tesla till salu för säg 700 000 norska kronor kommer den kosta dig 770 000 svenska.

Kommer du fram till svenska gränsen väntar nästa överraskning: 10% importskatt, plus 25% moms ovanpå den! Det blir 77 000 kronor i importskatt, och 211 750 kronor moms (ja, man betalar moms på importskatten också)! Slutsumman för en bil som kostade 700 000 norska kronor på annonssajten blir 1 058 750 svenska kronor!!! Plötsligt inte lika lockande längre…

- Men vänta nu, det är ju en begagnad bil! Är bilen äldre än 6 månader eller kört över 600 mil räknas den ju inte som ny längre! Då blir det ingen tull och moms!

Nej, de reglerna för begagnade bilar gäller endast för bilköp inom EU. Norge är inte med i EU. Mellan våra två länder löper europeiska unionens importskyddsmur.

- Men vänta nu, du glömmer ju bort EES! Norge och Sverige har ju frihandelsavtal!

Nej, EES-avtalet gäller inte i det här fallet. EES-avtalet reglerar varor som har tillverkats inom EES-området, men inte sådana som har importerats. Vi har varit i kontakt med tull- och skatteverket och de har enhälligt bekräftat att privatimporterar man en bil ifrån Norge skall man betala tull och moms, utan undantag.

Nej, vill du köpa de där billiga Teslorna i Norge får du allt flytta dit. Då får du också faktiskt en chans till skattefri införsel, när du sen tar med dig bilen som flyttlass tillbaka till Sverige. Är du svensk och har bott i Norge ska du ha ägt bilen i minst ett år innan du flyttar tillbaka för att kunna föra in bilen tullfritt till Sverige. Norrmän som flyttar till oss räcker det att de har haft bilen i sex månader.

Så se upp med att försöka privatimportera en Norsk Tesla till Sverige – det blir mycket mycket dyrare än du har tänkt dig! Och se upp med annonser på svenska Blocket som lovar skattefri införsel av Teslor från Norge – de stämmer helt enkelt inte!

 

Tagged , . Bookmark the permalink.
 • Jens Christian Haslund Nielsen

  Mycket bra och upplysande artikel! Har själv undrat över detta när jag läste en annons på blocket, som just påstod att det inte kostade tull eller moms pga. EES avtalet.

 • Julius_Evola

  Vart hittade ni information angående ta med Norsk Tesla som flyttlass?

  • David Stålström

   På svenska tullens hemsida.
   Det står inte om tesla specifikt utan generellt om vad som gäller för att ta med bilen i flyttlasset från utlandet.

   • Julius_Evola

    Syftar du på flyttsakstullfrihet? Innebär det att man betalar noll kronor i utgifter vid import efter 1 år som bosatt i Norge? Blev riktigt sugen på att återvända till Norge om så är fallet :P

 • Guest

  Det står på svenska tullens hemsida. Det står inte om tesla specifikt utan generellt om vad som gäller för att ta med bilen i flyttlasset från utlandet.

 • Niklas Sondell

  Kommer flytta med min om en månad ca. Kommer skriva på bloggen om det tesla.sondell.biz.

 • Lädersköld

  Vad mer gäller för att handla billiga Teslor i Norge? Räcker det med att jobba och bo där i ett år med något slags visum?

  • Julius_Evola

   Du behöver inget visum för att skriva dig där som Svensk, om jag fattat det rätt så räcker det att man folkbokför sig där i minst 1 år.

 • Olle

  Det skulle innebära att om Tesla bygger en montagefabrik i Norge och sedan leasar ut bilarna till Norrmän i 1 år så kan de sedan sälja dem utan moms till resten av Europa. Vips så har de sänkt priserna 25%

  • AlmisVallis

   Blir inte någon fabrik i Norge.
   Tesla hade ett h-vete bara att få personal till sina Tesla stores i Norge.
   Glöm allt som kräver stor personalstyrka till Norge. Bara inte värt det.

 • Simon

  Intressant.
  Så… vad kostar det att bo ett år i Norge? :-)

 • Pål Espen Johannessen

  Kan man kjøre med norske skilter i Sverige dersom man er svensk? Dette er ikke lov i Norge, men kjenner ikke reglene andre veien. Isåfall er det bare å registrere bilen på et norsk firma som firmabil og bruke den i Sverige.

 • Christopher Suarez

  Någon som vet vad som gäller om man importerar via företag för att ha som leasingbil – är det lika hårigt?

  • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

   Japp.

 • Emanuel Johansson

  Jobbar i Norge sedan många år och har “skrivit ut mig” från svenska førsäkringskassan osv. Jag har svensk bostad med sambo och barn där jag bor helger + 1-2 dagar till i veckan, resterande dagar bor jag på min norska address. Tänkte att jag skulle kunna køpa en begagnad Tesla och ha den ett drygt år i Norge och sedan svensk-registrera den i och med flytt till Sverige… Tullen protesterar dock och menar att eftersom jag bor i Sverige mer än typ 75 dagar/år så anses jag inte i førsta hand ha flyttat till Norge fast, perioden 1 år måste enligt tulltjänstemannen vara sammanhängande.. førsøkte med att jag skulle använda den enbart i Norge under året, men det hjälpte inte… Någon som fått till detta?

 • Markus Fors

  “Vi har varit i kontakt med tull- och skatteverket och de har enhälligt bekräftat att privatimporterar man en bil ifrån Norge skall man betala tull och moms, utan undantag.”

  Nej det här kan ju inte stämma om det här ni skrivit stämmer stämmer:

  “- Men vänta nu, du glömmer ju bort EES! Norge och Sverige har ju frihandelsavtal!
  Nej, EES-avtalet gäller inte i det här fallet. EES-avtalet reglerar varor som har tillverkats inom EES-området, men inte sådana som har importerats.”

  Undantaget blir då den Norska Elbilen THINK som tillverkades i Aurskog och dessutom under en period i Finland.

  En begagnad think kan du får för 38000 NOK. I särklass den billigaste elbilen på marknaden idag

  https://www.finn.no/car/used/ad.html?finnkode=153539303

 • Dan

  Hej Tibor!
  Gäller detta fortfarande eller har det skett en förändring såhär fem år senare?
  //Dan

 • Drudley

  Nu är det billigare att köpa en Tesla i Norge och betala tull och moms. En M3 performance kostar 499 900 nok och 699 900 sek. Om du slänger på 10% på det norska priset och sedan 25% på det blir det 649 000 nok, det vill säga, mindre än i Sverige och det är utan att tillägga att nok är mindre värt än sek just nu det blir idag 613 011,87 sek