Slut på gratissurf

M3fram2

Den stora mittskärmen är en av Tesla bilarnas mest utmärkande signum. Förutom alla inställningar visar den även navigeringskartor och låtval, och har även mer unika tillämpningar som en (nuförtiden) kapabel webbläsare, dataspel, Spotify och Netflix. När man hämtar ut bilen har man tillgång till all digital innehåll som Premium connectivity paketet erbjuder.

Det är dock endast en provperiod. På de flesta Teslor får man ett års provperiod med Premium connectivity, förutom Model 3 SR och SR+ som endast får 30 dagars provperiod. Köper man en begagnad Tesla får den nya ägaren också 30 dagars provperiod. Och har du en äldre Tesla Model S eller X, beställd innan 1 juli 2018 behöver du inte bry dig – alla de bilar har livstids gratis Premium connectivity.

Efter provperioden måste man börja betala 99 kronor per månad för att få behålla Premium connectivity. Tesla har börjat skicka ut påminnelsemejl till de tusentals Tesla Model 3 ägare som har fått sina bilar för ett år sedan att snart är det dags att börja betala. Företaget är ganska generös med almanackan: provperioden sägs vara i ett år men även de som fått sina bilar i början av mars i fjol har provperiod ända till mitten av maj i år.

Många Teslaägare sitter därför nu i kvalet: ska jag börja betala för att prenumerera på Premium connectivity eller ska jag klara mig på standard?

Connectivity

För 99 kronor i månaden kan man fortsätta njuta av sin Teslas digitala underhållning till fullo. Klickar man inte på “Prenumerera” knappen får man klara sig utan en del av finesserna:

Trafikvisualisering i realtid är de små oranga och röda streck man kan se på navigeringskartan som visar var det går trögt i trafiken. Utan Premium connectivity kommer du inte se den informationen – men bilen kommer fortfarande ta trafiken i beaktande när den planerar vilken väg du ska ta. Var beredd på att du kommer undra varför bilen vill köra runt på småvägar när du inte kan se röda strecket på huvudvägen.

Utan Premium connectivity kan du heller inte få upp satellitvyn på kartan.

Musik- och video-streaming, caraoke och webbläsaren kommer heller inte vara tillgängliga – om du inte kopplar upp bilen via Wi-Fi. Har du en mobil hot-spot i bilen, eller delar ut din mobils internetanslutning via Wi-Fi ska du kunna fortsätta lyssna på musik, titta på film och surfa på webben. Du kan även fortsätta lyssna på musik via Bluetooth från din mobil.

Bilen kommer fortsätta få programvaruuppdateringar även om du väljer endast standard konnektivitet.

Tesla har en detaljerad informationssida om Premium connectivity på sin sajt.

Vissa Teslaägare börjar prenumerera på Premium connectivity utan att blinka så snart de får påminnelsemejlet. De anser att full Internet-tillgång är en så central del i “Tesla-upplevelsen”.

Andra kopplar upp bilen via Wi-Fi till sin mobil och fortsätter komma åt det mesta av funktionaliteten den vägen.

Eller så struntar man i Premium connectivity över huvud taget. Använder man inte ovan listade funktioner ofta kan det kännas onödigt med fast abonnemang. Bilen i sig fungerar ju fortfarande lika bra även utan Netflix.

Vissa “övertygar sig själv” genom att påstå att 99 kronor i månaden är egentligen ganska billigt för att få tillgång till Spotify (bilen har egen Spotify-konto, man behöver inte ha en egen själv).

Vilken grupp tillhör du?

Bookmark the permalink.