Snabbare Model S 85D

Faster_85D

Hur ofta vaknar du på morgonen och inser att din bil som stått i garaget hemma har blivit sporttrimmad i smyg över natten? Utan att det har kostat dig något?

Nej, vi pratar inte om något halvdåligt bilfixarprogram på MTV eller Discovery Channel, utan om det Tesla Model S 85D ägare fick erfara i helgen. Den lite anonyma mjukvaruuppdateringen 6.2 (2.4.153) tillförde en ny Acceleration-knapp under controls:

Sport_mode

Den knappen fanns inte där för några dagar sedan! Skjuter man över den från Normal till Sport får bilen 75 extra hästkrafter och blir 0,7 sekunder snabbare från 0 till 100!

Det unika med Tesla Motors och deras bilar är att en sådan här uppdatering behövde inte horder av högt tränade ninjamekaniker som i nattens mörker smög sig runt från garage till garage för att utföra ändringarna, utan allt laddades ner trådlöst till bilarna via 3G-nätet.

Det är kanske också därför Tesla Motors inte annonserade förbättringen på ett enormt media-event. “Vanliga” biltillverkare (om de ens skulle haft tekniska möjligheten att genomföra en liknande förbättring 🙄 ) skulle ha slagit på stortrumman om de gav alla befintliga kunder en gratis sport-tuning av sina bilar. Hos Tesla Motors är detta vardag!!!

En annan så utmärkande typisk Tesla-detalj är att den officiella 0-100 km/h accelerationssiffran för 85D var hittills 5,4 sekunder. Nu har den siffran ändrats till 4,6 sekunder. Men kunder har utan problem lyckats klocka mycket snabbare tider än så!

Vanligtvis en biltillverkares officiella accelerationssiffror brukar betyda att The Stigs lokala kusin lyckats en gång när han hade en riktig bra turdag klocka den siffran (om ens det, ibland är det rena fantasisiffror) – vanliga dödliga brukar aldrig lyckas få liknande tider. Men Tesla Motors gör tvärt om och brukar alltid ange konservativa siffror, som kunder utan problem kan överträffa!

Den bilen som Tesla Motors officiellt uppger kan accelerera 0-100 km på (från och med nu) 4,6 sekunder klarar utan problem bedriften på 4,2 sekunder i verkliga livet – 0,4 sekunder bättre än utlovat!

Graferna i toppen av den här artikeln kommer inte från någon speciell testkörning på något nerlagt flygfält med förvärmda däck, nerförsbacke och hemlängtan, utan är klockade av vår egen klubbmedlem Nicklas på en helt vanlig raksträcka utanför Skövde. 😀

Uppdateringen har även gett upphov till “i-landsproblemet” vår medlem Bjorn skämtsamt berättat om på vårt forum: han köpte 85D versionen av Model S istället för P85+ just för att han tyckte att han behövde ingen bil med blixtrande 4,4 s acceleration – vanliga 85D-s prestanda dög mer än väl för honom. Och så fick han nu sin 85D uppgraderad till 4,2 sekunder!

 

(Ifall någon läsare nu tycker att “men P85D påstås ju ha 3,3 sekunder acceleration?” så pratar vi inte om P85D nu utan om 85D – icke-prestanda-modellen av Tesla Model S.)

 

Tagged , . Bookmark the permalink.