Soffa åt Elon

När CBS This Morning sände sitt reportage om Teslas fabrik i Fremont för tio dagar sedan visade de även soffan Elon Musk sover över på när han jobbar så sent på fabriken att han inte orkar åka hem sedan. Elon Musk brukar göra så, jobba på plats i fabriken när nya modeller släpps. Det är många snabba beslut som måste fattas när produktionen ska komma igång – och de kan tas oerhört mycket snabbare om alla beslutsfattare är på plats direkt i fabriken. Som exempel nämndes ett enormt komplicerat system av rullband som krånglade så mycket så beslutet fattades att helt enkelt montera ner den. Istället för ändlösa möten fram och tillbaka ifall man skulle försöka förbättra den eller ge upp kunde svåra beslut tas på plats, snabbt.

Soffan som Elon sov över på var dock alldeles för obekväm. Elon berättade att senast han sov över föredrog han faktiskt golvet framför soffan. När reportern testade soffan kommenterade hon också hur obekväm den är.

Efter att ha sett nyhetsinslaget tyckte vi på Tesla Club Sweden att något måste göras! Elon borde få sin skönhetssömn i en mjuk svensk IKEA bäddsoffa istället. Efter att ha testat idén att vi skulle donera en soffa till honom på vårt forum körde jag igång en intern insamlingskampanj halv nio på söndagskvällen den 15 April.

Tre timmar senare hade vi samlat ihop 10,000 kronor till soffan.

Allt som allt har vi inom Tesla Club Sweden samlat ihop 13,000 kronor till en ny soffa åt Elon Musk.

“Är ni inte kloka? Samla pengar till ett utav världens rikaste män? Han kan väl köpa sin egen soffa!” är det kanske någon som tycker. Jo fast det är lite som att säga att man behöver inte köpa den där tröjan som julklapp till farsan, han har ju råd att köpa en egen. Det är inte för att hjälpa som man gör det utan för att visa sin kärlek och uppskattning.

Så vi hade samlat pengarna, det var den lätta biten. Men hur skulle vi få dit soffan?

Jag ryckte i alla trådar jag kunde, kontaktade de (få) personer jag kände till inom Teslas organisation. Till slut fick jag tag i de rätta personerna både inom Teslas PR-avdelning, Elon Musks personliga stab och även en hög chef i själva Fremont-fabriken.

Men så blev allt mycket mer komplicerat. Ben Sullins gav sig in i leken.

Ben driver YouTube-kanalen Teslanomics bland andra projekt. Han är en välkänd influencer inom Tesla-kretsar. Han fick samma idé som vi och startade sin egen insamling dagen efter oss, måndagen den 16:e. Till skillnad från oss så gjorde han en publik insamling på GoFundMe. Via den större publiken fick han ihop 7614 dollar.

Jag vet inte hur mycket jag får berätta om den intensiva brevväxling som sedan följde mellan oss alla. Vissa inom Tesla var först tveksamma till om de skulle vilja ta emot någon soffa. Tack vi klarar oss på egen hand tyckte de, vi fixar till Elons övernattningsmöjligheter själva. Men några andra som tyckte om vår idé fick dem att ändra sig. Fast vems soffa skulle det bli i så fall? Bens eller vår? För att inte stapla möbler ovanpå varandra i det där konferensrummet kom vi fram till att Ben och vi skulle samarbeta. Och för att lösa hela den där skänka-till-en-rik-snubbe-problematiken kom vi fram till att soffan skulle skänkas av en sofftillverkare vi fick med på tåget medan vi skulle donera våra insamlade pengar till välgörenhet istället. På så vis får man fram budskapet att Tesla-ägare bryr sig om Elons nattsömn, plus gör något gott för världen.

Just nu utarbetas exakta detaljerna kring hur soffan ska överlämnas. I tysthet eller något event? Kanske en tweet? Ben Sullins publika kampanj har redan fått genomslag i media, flera nyhetsredaktioner har snappat upp den. Tesla Club Swedens interna insamling hade få vetat om utanför vår klubb hittills – men ni ska veta att alla inom Tesla vet att vi var först och samlat alla våra pengar själva på bara tre timmar! Om det blir något event räknar jag med att få vara med, fast det blir nog Ben som kommer stå i rampljuset som mer känd, större medieuppmärksamhet kring hans kampanj – och samlat ihop mest pengar.

trine_solar

De pengar som vi inom Tesla Club Sweden hade samlat ihop har vi investerat i Trine - en crowfunding plattform som hjälper folk i Afrika skaffa solceller. Istället för att skänka en soffa till en rik man kommer pengarna bidra till miljövänlig ren elektricitet i tredje världen.

Som vi tidigare rapporterat kan en enkel liten solpanel och ett 12V batteri betyda enormt mycket i områden som saknar elnät. Att kunna ha elljus på natten istället för fotogen. Att kunna skaffa radio och lyssna på väderleksrapporten, att kunna skaffa TV, kylskåp, att kunna ladda mobiltelefon och hålla kontakten med bekanta långt borta. Solpanelen är både billigare i inköp och drift och tystare och renare än alternativet dieselaggregat. Den återbäring Trine ger på pengarna kommer vi naturligtvis återinvestera hos dem igen.

M3tow

Jag passade också på att utnyttja de nyfunna kontakterna vi fick inom Tesla till att få fram vårt budskap om dragkrok. Medan Elon ligger på sin soffa kommer han veta att 27% av Tesla Club Swedens medlemmar har sagt att utan dragkrok vill de inte köpa en Tesla Model 3. Att vi i europa brukar dra släp med våra bilar – frakta möbler, sjösätta båten, köra skräp till tippen, mm.

Så alla ni som har skänkt pengar: soffan är på väg, Elon vet om dragkrok, och folk i Afrika kommer få en bättre vardag tack vare er!

Tagged , . Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---
 • Henke

  Aj aj aj, tänk om Elon får nys om att det faktiskt är så många som 52 personer (!) som inte köper Model 3 om den inte får dragkrok. Jag är säker på att han stoppar hela fabriken för att ordna så att dessa personer blir nöjda;-)

  • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

   (berättade endast procenten)

   Fast så är det med all statistik. Statistiska Centralbyrån går heller inte och frågar ALLA svenskar, bara drygt tusen när de gör sina undersökningar.

   • Henke

    Det var bara lite onsdagshumor:-) inget hat här!

 • Jolv

  Fantastiskt bra Tibor. Du fick med andemeningen varför jag ville vara med på donationen och att det blir Trine istället är så mycket bättre än en soffa. Tack för ditt jobb.

 • sesundbackl

  Imponerande!

 • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

  Ni kan också investera i Trine genom att använda vår rabattkod:
  https://www.jointrine.com/just-invested/30326

 • Elputte

  Riktigt trevlig läsning!

 • Joakim Uppsäll-Sjögren

  Bra gjort Tibor. Själv är jag redan investerare i flera av Trines projekt.
  Ser fram emot framtida initiativ från Tesla Club Sweden

 • Pontus

  Bra jobbat och jag tror att du har gjort mycket mer än vad man tror bara genom att läsa detta.

 • Anders Nyman