Solar roof beställningssida

SolarRoof

Tesla öppnade igår kväll svensk tid beställningssidan för deras spektakulära takpannor med inbyggda solceller kallad solar roof. Istället för att montera solpaneler ovanpå taket på ett hus klär man taket med takpannor som ser normala ut från gatan men fungerar som solceller.

Den svenska sidan uppger inga priser än. Man kan förbeställa och betala handpenning men utan att veta slutpriset. Därför tittar vi på amerikanska sidan istället även om dess priser i sig inte behöver betyda något om vad det kommer kosta i Sverige.

På beställningssidan ber Tesla dig ange din adress och lite fakta om ditt hus och räknar sedan ut hur mycket takbytet skulle kosta på ett ungefär. För att undvika Kaliforniska glädjekalkyler angav vi Chicago som adress på amerikanska hemsidan, en stad som har nog så bistra vintrar som Stockholm och andra sydsvenska städer.

Ett hus på 100 kvadrat bottenarea har 120 kvadratmeter tak (i och med att taket är snett). Vi ställde in i räkneexemplet att hela södra halvan av taket, 60 m2 skulle kläs med takpannor med solceller medan norra halvan av taket får takpannor som ser likadana ut men saknar solceller. Enligt Teslas uträkning skulle det kosta $34,300 att byta takpannorna på huset till Teslas solar roof. I priset ingår alltså förutom materialkostnaden även arbetskostnaden för borttagning av de gamla takpannorna och montering av de nya. Tesla kommer ta hand om hela arbetet som beräknas ta 5-7 dagar för ett normalt villatak. Vi får se hur mycket det kommer kosta i Sverige med svenska arbetskostnader och framför allt svensk moms.

De två taktegel-typerna Tesla har släppt nu är kallade​ “struktur” och “slät”, båda kostar lika mycket. Plattorna är fyrkantiga på 22 x 35 cm. Leveranser startar i Juni i Kalifornien, därefter i de andra delstaterna, och 2018 utanför USA. Solar roof takpannemodellen “Tuscan” som mer påminner om traditionella takpannor och “Slate” som påminner om skiffer kommer nästa år.

Tesla rekommenderar även att installera en Powerwall batteri på 14 kWh för att kunna elförsörja huset även på kvällarna. Kostnaden för den, inklusive installation är på $7,000. Sammanlagda kostnaden för bytet uppgår alltså till $41,300. I USA får man $10,200 skatterabatt efter en sådan installation, och Tesla räknar med att 60 m2 solceller kommer på 30 år i Chicago sammanlagt generera elektricitet motsvarande $30,700. Summa summarum installationskostnad minus besparingar kommer bytet av taket gå på… $400 dollar. I sydligare delstater skulle slutresultatet till och med blivit negativt – vi skulle ha tjänat på att riva gamla taket och byta!

Hur pass optimistiskt Tesla räknar på besparingarna får vi räkna efter lite mer ordentligt i framtida artiklar. Att byta takpannor på en genomsnittsvilla i Chicago kostar dock mellan 6-12,000 dollar enligt homeadvisor.com. Teslas solar roof takpannor verkar alltså kosta 3-5 gånger så mycket som att byta till vanliga takpannor.

En genomsnittlig traditionell solcellsanläggning på 5 kW (utan batteripack) kostar $25-35,000 inkl montering i USA. Byte av takpannor och montering av traditionella solpaneler verkar alltså kosta ungefär lika mycket som Teslas solar roof.

Men inte nog att Teslas takpannor genererar el – de är även extremt stryktåliga också! Ovan sekvens visar vad som händer när Tesla skjuter en stor hagelboll på deras solar roof – och på traditionella takpannor. Tesla lämnar hela 30 års garanti på sina takpannor, både som takbeklädnad och som solcell.

Efter att ha fyllt i beställningssidan anger man sitt kreditkortsnummer och betalar in handpenningen på $1000 (8880 kronor på svenska sidan) precis som när man beställer Teslas bilar. Handpenningen är återbetalningsbar ända tills man ingår köp- och installationsavtalet.

Solar roof i kombination med Powerwall kommer nog bli helt banbrytande. Nästa gång man byter tak kommer många räkna på om de ska ta vanliga “dumma” takpannor – eller byta till Teslas takpannor med inbyggda solceller som är mer tåliga, har längre garanti, och tjänar pengar åt dig genom att sänka din elräkning. Med hjälp av Powerwall hemmabatteriet kan du till och med njuta av din solcellsel även på natten. Och inte enbart i sydliga länder – ekvationen verkar kunna gå ihop även i nordligare breddgrader. I alla fall när Tesla själva räknar på det.

Vi ser med spänning(!) fram emot hur de svenska priserna blir.

 


Teslapodden livesänder från Göteborg

Vetenskapsfestivalen pågår för fullt i Göteborg och Teslapodden drar sitt strå till stacken genom att spela in Teslapodden LIVE i stora tältet i Bältespännarparken kl 12 i morgon fredag.

Självaste Elon Musk gäst i programmet? Nej, inte denna gången. Men kanske nästa?

Bor du i Göteborg? Stick ner till Bältesspännarparken på lunchen och säg något meningsfullt till lyssnarna.
Bor du någon annanstans i Sverige? Ta fredagen ledigt, stick till Göteborg och säg något meningsfullt till lyssnarna!

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.
 • Simon Kagstrom

  Är det inte bättre att jämföra med någon stad i Alaska som ligger mer på samma breddgrad som Sverige?

  Grymt snygga paneler annars!

  • Torkel

   Fascinerande, jag tänkte att detta inte kan stämma, men det gör det. Alaska = Sverige norr om Stockholm. Chicago = Split i Kroatien.

   • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

    Jo, fast tack vare Golfströmmen har Stockholm, Göteborg, Malmö ungefär samma medeltemperatur som Chicago.

    • Torkel

     Ni som är mer kunniga får förklara. Men har inte breddgraden också en påverkan på solinstrålningens effektmängd? Detta blir ju oberoende av klimat en faktor.

    • JH

     Breddgraden är det viktiga eftersom det avgör dels vinkeln på solinfallet, och mängden soltimmar per månad. Att chicago har kalla vintrar är mindre viktigt i sammanhanget :-)

   • Axel Holm

    Du måste skilja på inlandsklimat och kust klimat. Hela södra Sverige har kustklimat, men Chicago har inlandsklimat. Sedan kan du addera att den kust Sverige ligger intill är extra varm på grund av golfströmmen.

    • Fredrik_Gustavsson

     Solcellen bryr sig knappast om medeltemperaturen, utan om solinstrålningen!

 • vigge50

  Tesla ger oändlig garanti på taket men endast 30 år på solcellerna.

  • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

   Tesla ger (som vanligt) väldigt konstiga garantier. De säger oändligt garanti, men ger endast 30 år Weatherization warranty, “Weatherization means that there will be no water leaks or other weather intrusions during the warranty period that result from our installation.”

   Dvs garantin täcker inte om taket börjar läcka in vatten om 31 år.

 • Niklas Sondell

  Det blir väldigt snyggt ja. Men förundras över priser. Att det skulle kosta 25000-35000 dollar för 5 kW standardpaneler? Det stämmer inte här iaf. Det installerar jag 30 kW för, med helsvarta effektiva paneler. Trodde det skulle vara så att om man ändå ska byta taket så blir det lika billigt med dessa takpannor. Men det verkar nästan som att standardpaneler och vanligt tak ändå blir billigare.

  • Limbster

   Drar precis samma slutsats som dig. Priserna är på tok för höga för den svenska marknaden, misstänker att det tillkommer moms på Tesla priserna oxå.

 • G F

  Så Tesla menar att vi snart ska träffas av 5cm hagel i 177 knyck allså, för klimatförändringarna då eller?
  O då e de allså bäst att ha bytt till Teslapannor innan för annars pajar ju hela taket liksom!
  Läskigt,… nog bäst att slanta in va de ska ha.

 • Fredrik_Gustavsson

  Grejen med alla kalkyler av solceller är att de förutsätter att elmarknaden ser ut som idag. Om en större del av hushållen faktiskt gör investeringen leder det till elpriser på marknaden om 0kr när solen skiner, och betydligt högre än idag när den inte gör det. Man kan alltså bara räkna med att kalkylen håller så länge solceller är relativt ovanligt.