Macron välkomnar forskare till Frankrike


Frankrikes nye president Emmanuel Macron välkomnar i ovan videoklipp amerikanska forskare, entreprenörer och ingenjörer till Frankrike. (Enligt vissa på bättre engelska än vad amerikanska presidenten förmår.)

“Kom till Frankrike och förena er med franska och europeiska forskare att arbeta med klimatförändringen här. För här är ni välkomna. Jag vet hur er nya president nu… har bestämt sig för att äventyra er budget, era initiativ på grund av hans extrema skepticism runt klimatförändringarna.” börjar han sitt tal, och vänder sig direkt till forskarna som jobbar med klimatfrågorna.

Men inte bara forskarna – han nämner även uttryckligen entreprenörer som jobbar med klimatfrågor. Kan det vara han framför allt menar Elon Musk, som just nu letar efter lämplig plats i Europa för Teslas nästa Gigafabrik som ska tillverka enorma mängder batterier och elbilar?

Videoklippet släpptes på Macrons Twitterkonto redan den 9 Mars i år, med titeln “I have a message for you guys”.

När kommer Sveriges regering, där Miljöpartiet ingår, släppa en lika tydlig inbjudan?

 


TCS två år sedan: Bensinmyten

För att framställa en gallon bensin går det åt 6 kWh el! Lämna kvar oljan i marken och kör istället din elbil direkt med elen säger vissa. Men är det verkligen sant? Vi har undersökt saken och kommit fram till att ja det går faktiskt åt 6 kWh energi för att framställa en gallon bensin – men myten stämmer ändå inte.

Tagged , . Bookmark the permalink.
 • Lasse Larsson

  Full Steam a Head! Han börjar på en gång och försöker rätta till Frankrikes ekonomi med denna inbjudan. Kan bara hålla med, var är den Svenska regeringen?

 • Johannes Brorsson

  Han verkar vara riktigt vettig.

 • sesundbackl

  Jag blir glad, det är så härligt stimulerande och fyllt av framtidstro!
  Tack Tibor för jag hade missat detta.

 • Sven Svederberg

  Det är en lite lustig regering vi har som slår på trumman för sin satsning på miljöbilar. I och för sig höjer de supermiljöbilspremien med 5000 kr men å andra sidan sänker de bilförmånsavdraget från 16000 kr till 10000 kr. Om man har en marginalskatt på 50 % har regeringen dragit tillbaka dessa 5000 kr med ränta efter två års elbilsåkande.
  Kan man kalla detta för en miljösatsning? Enligt trafikverket kostar en elbil mellan 100 000 till 150 000 kr mer än en motsvarande fossilbil. Nä den här regeringen har kört i diket måna om att vi så länge som möjligt ska fortsätta att importera olja från Ryssland.

  • Björn

   En fin balansgång eftersom det övergripande målet är att minska antalet bilar totalt. Men du kan vara helt säker på att denna regering gjort mer miljö och klimatnytta än alla andra (eventuellt tillsammans).