Stackars Toyota

Prius

Det är inte lätt att vara Toyotachef nuförtiden. Världens största biltillverkare har stora problem på världens största bilmarknad.

Eller, de är inte ens världens största biltillverkare längre, för Volkswagen gick precis om dem i fjol med 10,312,400 tillverkade bilar mot Toyotas 10,213,486.

Men att Kina är världens största bilmarknad har inte ändrat på sig. Ända sedan de gick om USA år 2009 har bilmarknaden bara ökat och ökat i miljard-landet i öst.

För att komma i bukt med luftföroreningarna i sina storstäder trots ständigt ökande antal fordon har de kinesiska myndigheterna beslutat att 8% av alla bilar sålda i Kina nästa år ska vara supermiljöbilar, dvs laddhybrid-, el- och vätgasbilar. År 2019 ska 10% av alla sålda bilar möta kraven och år 2020 hela 12%.

Toyota står inför ett enormt dilemma. Vill de fortsätta sälja hundratusen bilar per månad i Kina även nästa år måste de börja sälja 8,000 nollutsläppsbilar också. Per månad.

Toyota varken kan tillverka så många Mirai vätgasbilar per månad eller hitta köpare till dem. För vem skulle vilja köpa vätgasbilar redan om några månader utan några vätgasmackar att kunna tanka dem på? Och lyckas de inte sälja tillräckligt många supermiljöbilar får de inte sälja sina fossilbilar heller.

Toyota har en ganska så misslyckad laddhybrid av Prius i sitt sortiment, men tycker du att den säljer dåligt i Sverige ska du lyssna på det här: Toyota sålde i December i fjol ett (1) enda Prius i hela Kina! Inte en miljon. Inte ett tusen. En enda bil. Scrolla upp till toppen av denna artikel så kan du betrakta hela sammanlagda försäljningen. Under hela 2016 har de sammanlagt sålt 76 stycken. Inga 8% direkt.

Så här sitter japanerna med skägget i brevlådan och utan någon säljbar supermiljöbil som kinesiska kunder är beredda att köpa. Prius är förutom hiskelig ful även hiskelig dyr också i Kina som har höga importskatter på bilar. Mirai och vätgasbilar är framtiden tycker Toyota (inte vi) men det är enligt till och med de mest optimistiska vätgaskramare flera år fram i tiden. För utan utbyggd vätgasinfrastruktur kan man ju inte sälja vätgasbilar. Och Toyota måste sälja – det räcker inte att lansera bilarna, de måste vara så bra att minst 8% av köparna faktiskt köper bilmodellen. Och inte ens de mest optimistiska Mirai-säljarna tror på 8% marknadsandel nästa år.

Däremot finns i Kina redan ett väl utbyggt laddinfrastruktur. Och Kineser är vana elbilsköpare. Kina är världens största elbilsmarknad med över 260,000 elbilar sålda där i fjol. Intressant är också att kineser är inte särskilt förtjusta i plug-in hybrider. Det säljs tre gånger så många rena elbilar i Kina än plug-in hybrider, på grund av ofördelaktiga villkor för hybriderna. För att kunna köpa en bil med fossilmotor i en kinesisk storstad måste man skaffa en av de åtråvärda registreringsskyltarna som finns endast i begränsad tillgång för fossilbilar. Till elbilar däremot kan man skaffa registreringsskylt utan problem.

Ännu ett problem för Toyota. Det räcker inte att ta fram en laddhybrid – kineserna kommer inte köpa den i tillräckliga antal.

Toyotas enda chans att kunna fortsätta sälja lika många bilar som förut även de kommande åren är att snabbt ta fram en elbil. En bra elbil. Som kineserna är beredda att köpa i tillräckliga antal. (Eller muta tillräckligt många politiker, men det är en ganska farlig plan B.)

Hiroji Onishi, Toyotas försäljningschef i Kina bekräftar läget. “Prius och de andra hybridbilarna är centrala i vår gröna strategi. Men i kinesernas ögon är Prius bara en bensinbil. Vi har inget annat val än att komma över vår elbilsallergi (hans ord) och komma upp med en elbil.” sa han till reportrar på bilmässan i Shanghai.

Märk väl att det inte är de kinesiska myndigheterna som tvingar Toyota satsa på elbilar istället för vätgasbilar. Kinesiska lagförslaget är teknikneutralt, Toyota skulle kunna möta kraven i den med sin Mirai vätgasbil – om bara några skulle vara beredda att köpa den. Men det är Toyota själva som inser att de har inte en chans att sälja tillräckligt många vätgasbilar och laddhybrider för att uppnå 8% av sin försäljning.

Nu måste de snabbt som attan ta fram inte bara en elbil, utan en ruskigt bra elbil för att kunna möta inhemska konkurrensen i Kina. Ett land där det finns massor med elbilsmodeller med över 40 kWh batterier och dussintals olika biltillverkare som brukar lansera runt fem nya elbilsmodeller per månad (inte bilmodeller rent allmänt, utan nya elbilar). Elbilen Toyota tar fram måste bli så bra att den säljer i minst 8,000 ex i månaden. Den måste tilltala de kinesiska köparna så de öppnar plånboken och köper en dyr Toyota istället för en BYD, Changan, Chery, FAW, Hafei, Lifan eller någon annan inhemsk elbil.

Går det? Den bästsäljande elbilen i Kina i fjol var BYD e6 med 20,605 sålda ex. Toyota måste sälja mer än 4 gånger så många elbilar för att klara sig. Nu kan ju Toyota lansera flera olika modeller, och även försöka med några laddhybrider också, men siffrorna visar att det blir svårt. BYD själva flåsas i nacken av halvdussin andra elbilsmodeller med 15-20,000 sålda ex var.

För att klara målen måste Toyota ta sig i kragen och ta fram en exceptionellt bra elbil, som på ett övertygande sätt överträffar de inhemska kinesiska elbilarna. BYD e6 har till exempel 61.4 kWh batterier och 300 km räckvidd. Ska Toyota sälja i tillräckliga volymer måste de överträffa den specen, och helst till ett lägre pris också (BYD e6 kostar £47,000 i England).

Lyckas de med konststycket att ta fram en så pass bra elbil kommer Toyota säkerligen lansera den inte enbart i Kina utan även över hela världen. Ju större volymer de kan tillverka bilen i desto billigare blir den ju. Så en inte alldeles för galen gissning är att snart får vi se Toyota överge sina vätgasplaner. Eller i alla fall senarelägga dem (svårt att göra helomvändning). Snart kommer kursändringen visa sig först i ord, och sedan mot slutet av året genom uppvisningen av Toyotas första elbil, som kommer bli alldeles banbrytande bra. För Toyota har inte råd att ta fram en halvdålig elbil till kinesiska marknaden.

Lagkraven som driver elbilsutvecklingen framåt har slutat komma från stora landet i väst. Nu vänds istället blickarna mot stora landet i öst som har tagit över ledartröjan.

 


TCS ett år sedan: Tesla som tjänstebil

För ett år sedan höll Tesla Motors svenska säljchef Andy Rietschel en välbesökt informationskväll om hur förmånlig Tesla Model S är som tjänstebil. Siffrorna i presentationen har han nog ändrat sedan dess, Model S 70 finns ju inte längre, men informationskvällarna har fortsatt och hålls än idag. Informationen behövs verkligen för alla vet nog inte hur förmånlig Tesla är som tjänstebil.

 

Tagged , . Bookmark the permalink.
 • Björn Forslund

  “Men i kinesernas ögon är Prius bara en bensinbil’.

  Inte så konstigt för Prius är bara en bensinbil, all energi som driver Prius framåt kommer från bensin. Det borde man egentligen inte få kalla för en hybrid, och framförallt inte (i dagsläget) en del av en miljösatsning. Det går dessutom dåligt för Toyotas hybrider även i USA: http://www.autoblog.com/2017/05/04/april-2017-green-car-sales-chart/.

  • Filip

   Jag tror att tibor syftar på laddhybriden av prius.

 • Stefan Larsson

  Fast detta problem lär ju knappast vara unikt för Toyota. Även om de (tillsammans med Kia/Hyundai) satsat en massa på vätgas är det ju inte precis så att övriga “världstillverkare” har enorma mängder elbilar med 40+ kWh batterier att sälja heller.

 • Sven Svederberg

  Jag tycker knappast att vätgasbilar har något berättigande. Problemet är att det kostar att tillverka vätgas. Det går åt knappt 3 ggr som mycket energi som för en ren elbil per km. Så en Murai borde i te höra hemma som supermiljöbilspremie alls.

 • Lars Hildén

  Otroligt bra artikel Tibor! Inte ofta man har det så spännande vid frukostbordet. En tanke jag hade kring kraven är om Toyota som verkar jäkligt envisa samtidigt som de har en stor kassa skulle göra liknande som Fiat.

  Att de tar fram en, förvisso bra elbil exklusivt för kinesiska marknaden, dumpa priset så de kanske går ~100.000kr back på varje bil men att de kan sälja nog många för att fortsätta sälja fosilbilarna samt behålla sin vätgasoffensiv i resten av världen.

  Till sist tänkte jag även på det att om de tar fram en ny bra elbil så blir det ju deras tredje rena elbil :) rav4 ev 1997-2003 och 2012-2014.

  • G F

   RAV4 EV byggdes av Tesla (bortsett från skalet). De funkar tydligen oförskämt bra, orsaken till att en del slutat rulla ska tydligen vara att Toyota inte kan erbjuda någon service på dem, vilket ju inte är så konstigt (de har ingen aning om hur de fungerar). :)

   • hanzzon

    Toyota utvecklade och byggde första Rav4 EV ungefär samtidigt som första Priusen helt på egen hand från grunden och den var väldigt modern för sin tid med tex induktionsladdning.
    När Toyota hjälpte Tesla igång i Toyotas gamla fabrik (Toyota flyttade och byggde en ny fabrik i Usa) och investerade i Tesla gjorde dock Tesla och Toyota en deal om att Tesla skulle hjälpa till att bygga andra generationen av Rav4 EV vilket man även gjorde då Rav4 EV blev alldeles för dyr för Toyotas normala storskaliga massproduktion och Toyotas Svenssonkunder.
    Att Toyota inte skulle veta något om elbilarna är ju BS då Toyota tillverkat fler elkomponenter som elmotorer och invertrar än någon annan i sina drygt 15 miljoner sålda hybrider med snarlika komponenter.

 • Mocke

  Jag hoppas verkligen att toyota och mazda(!) kommer med en några elbilar till rimliga priser. (tror att en elbil med 50 kwh batteri från dem bör kosta ca 250” om några år, fullt i paritet med deras (japanernas) nuvarande bensin/dieselbilar) de kommer göra vinst på dem (tror inte de kommer sälja med förlust)

 • IrmaIsfot
  • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

   Toyota verkar ha påbörjat plan B.

   • Klas

    Jobbigt för Toyota som har sin livslängd att tänka på.

 • Filip

  Mycket bra artikel men tråkigt att du pratar ned prius. Nya laddprius är riktigt kompetent. Kommer rätt många mil på el, och får ruskigt snålt på bensin. Troligen den bästa miljöbilen för dem som kör både kort och långt regelbundet i sin prisklass. Den säljer därtill ruskigt bra i t.ex. USA där inte reglerna är lite skeva som i Kina. Den laddbara bil som det såldes bäst av i april faktiskt:
  http://insideevs.com/ev-market-up-by-25-for-april-in-us-toyota-prius-prime-1-for-first-time/

  Även när icke laddbara Prius kom var den banbrytande och jag tror inte är det finns någon bil som “sparat in” så mycket co2 som Prius.

  Alla laddhybrider är dock inte underbara. Jag kan förstå att man som miljövän inte uppskattar Volvo xc90 t8 t.ex.

 • G F

  Kanonbra artikel!
  Toyota stora problem med att börja bygga riktigt bra elbilar är att de helt saknar en plattform för EV. Så de behöver utveckla en sådan först. Något som WAG exempelvis redan gjort Så det kommer att ta lång tid för dem att få fram något som kan konkurrera med de andra. Helt klart en konsekvens av deras felsatsning.

  Enda realistiska alternativet om de ska vara med i Kina nästa år är kanske att knacka på hos Tesla och be dem göra något liknande som med RAV4 EV.

 • hanzzon

  Stackars Toyota vad illa det gick för dom, med högre lönsamhet än någon annan biltillverkare i branschen även de senaste tre åren (trots att man säljer minst reservdelar i branschen som annars tex Vag/Vw tjänar enormt mycket mer pengar på) och med ökande försäljning i Kina där man håller klart över ett snitt på 100 000 sålda bilar i månaden, i Januari 2020 innan Covid-19 blev utspritt sålde Toyota 142 503 bilar i Kina.

  https://edition.cnn.com/2019/02/08/business/toyota-china-sales/index.html

  https://omev.se/2020/01/30/toyotas-planer-for-europa-hybrider-ar-huvudstrategin/