SpaceX hjälper NASA försvara planeten

PlanetaryDefense

NASA-s Planetary Defense avdelning har gett SpaceX i uppdrag att skjuta upp deras första försöksrymdsond DART i juni 2021.

Japp, NASA har faktiskt en Planetary Defense avdelning, som bevakar rymden omkring oss i jakt efter asteroider som kan hota vår planet. De håller koll på runt 1000 asteroider större än en kilometer i diameter som skulle kunna ställa till katastrof om de kolliderade med vår planet.

ArmageddonProblemet hittills har varit att ifall de skulle upptäckt en asteroid på kollisionskurs skulle de inte kunnat göra särskilt mycket åt det. Det finns liksom inga smågnälliga oljeborrare som kan ta på sig rymddräkten, åka upp och spränga asteroiden i bitar som i filmen Armageddon.

NASA kan just nu inte skicka upp några astronauter ens till låg omloppsbana runt jorden än mindre till yttre rymden de skulle behöva bege sig till för att möta asteroiden i tid.

I filmens värld vill man ju spränga saker, det ser bra ut på vita duken. I verkligheten kan det räcka med en liten knuff. Skickar man upp en rymdsond tillräckligt lång tid innan, medan asteroiden fortfarande är långt borta från jorden kan det räcka med att krascha rymdsonden in i den så att asteroiden får en liten knuff, ändrar bana och missar jorden. Ju högre fart rymdsonden har när den krockar med asteroiden desto större blir knuffet.

DART

Det är just det NASA-s DART mission ska försöka göra. DART står för Double Asteroid Redirection Test. Rymdsonden SpaceX kommer skicka upp ombord ett av deras Falcon 9 raketer kommer bege sig mot Didymos som är en 780 meter stor asteroid i närheten av jorden. Runt den asteroiden kretsar en annan mindre himlakropp, 160 meter i diameter. Asteroiden har en egen pytteliten måne, det är en kilometer mellan dem. NASA har noggrant undersökt Didymos och dess måne med radarteleskop, månen gör ett varv runt asteroiden var tolvte timme.

Planen är att rymdsonden DART ska krocka med Didymos måne i 6.6 km/s och kollisionen kommer då bli tillräckligt stor för att påverka månens omloppsbana. Krocken kommer påverka månens hastighet med mindre än en procent, men det kommer ändra dess omloppstid med flera minuter som kommer kunna detekteras med radar från jorden.

Om allt går enligt plan kommer SpaceX skjuta upp rymdsonden i juni 2021. Den kommer sedan med hjälp av en jonmotor accelerera och komma fram till asteroiden i september 2022 när den är 11 miljoner km från jorden (som jämförelse är mars ca 55 miljoner km från jorden när de två planeterna är som allra närmast varandra). NASA uppger totala kostnaden för projektet till 69 miljoner dollar inklusive bygget av rymdsonden, uppskjutningen med Falcon 9 och övervakningen av dess färd och kollisionens effekter.

I verkliga livet, om det skulle bli “skarpt läge” skulle det behövas en mycket tyngre rymdsond som krockade med mycket högre fart mycket längre bort från jorden för att kunna påverka en kilometerstor asteroids bana tillräckligt mycket för att den ska missa jorden.

Men tack vare SpaceX kan NASA snart ta första steget mot en framtida rymdförsvar värd namnet.

 


soltakTCS ett år sedan: Värm ditt hus på vintern med sommarens sol

Problemet med solceller i Sverige är att just på vintern när man vill värma huset lyser solen med sin frånvaro. Ett forskningsprojekt på Chalmers Tekniska Högskola jobbar dock på att bokstavligen lägga undan energin från sommarsolens strålar till att värma huset på vintern.

Bookmark the permalink.