Solsemester

RouteDelSol2

Joel Hayes och Keegan Taccori åkte på semester. Från norra polcirkeln i Alaska till sydspetsen av Sydamerika, en rutt på över 16,000 km. Med en husbil. En eldriven husbil. Som laddas av solceller. Bara av solceller. En solsemester i ordets rätta betydelse.

De har byggt om den eldrivna skåpbilen International E-STAR till soldrift. Till bilens 80 kWh LiFePO batteripack har de lagt till 40 kWh LiCo batterier som laddas av solpanelerna. De var tvungna att köra med dubbla batterisystem för att kunna ladda batterierna även medan de kör, de kunde inte få till bilens system att kunna ladda huvudbatterierna under färd.

På så sätt har de lyckats öka bilens räckvidd på en laddning från 15 till 30 mil.

RouteDelSol

RouteDelSol_mapPå bilens tak och baksida har de placerat solpaneler som laddar sekundärbatteriet. När de stannar kan de dra ut extra solpaneler och tredubbla arean på taket, och kan vinkla det hela mot solen för optimal vinkel. Dessutom har de två extra lösa solpaneler. Allt som allt kan de få 8 kW peak effekt från 24 stycken 330 W solpaneler. Med perfekt solljus och optimal vinkel skulle det ta 20 timmar att ladda batterierna fulla. När de startade från polcirkeln var det långt ifrån perfekt solljus dock så laddning tog mycket mycket längre tid. De ser fram emot att komma neråt ekvatorn!

De startade sin “Route Del Sol” den 20 Augusti 2018 från Alaska och hoppas nå Argentina sommaren 2020. Eller 2021. Just nu befinner de sig i Oregon, USA. Det går verkligen inte snabbt framåt men de verkar ha trevligt enligt bilderna på deras Instagram-konto. Deras resa kommer ta flera år, men som svar på stora frågan “varför?” svarar de bara “Why the hell not?” :-)

Vill du veta mer kan du titta på nedan videoklipp om hur deras soldrivna husbil fungerar:

 


Camper1TCS ett år sedan: Elektrisk campervan

Intet nytt under solen, eldrivna husbilar börjar dyka upp som koncept från både Nissan och Tesla. Och Thomas Björn från Orsa kunde inte vänta utan byggde en egen själv…

 


VintervagHög tid att anmäla dig till Tesla Club Swedens julbord!

Den kommer gå av stapeln tisdagen den 26/11 kl. 18:00 på Sundby Gård strax söder om Stockholm.

Pris 450:- per person inkl kaffe, betalas på plats.

Alla är välkomna, Teslaägare, elbilister och entusiaster! Det finns några platser kvar så passa på att tillbringa en oförglömlig kväll med trevlig sällskap!

Anmäl dig här!

Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---