SpaceX kommer ge bredband till Sveriges glesbygd

Det pratas mycket om digitala klyftan vi har i Sverige idag, mellan våra städer och glesbygden. Speciellt nu i Corona-tider när många försöker jobba hemifrån. Bor man ute på landet, långt från fibernät eller ens 4G-täckning kan det vara svårt att koppla upp sig. Även turistnäringen har märkt av att folk nuförtiden förväntar sig bra wifi även i fjällstugan. Förtvivlade landsbygdsbor har i åratal tjatat på Telia och andra aktörer att få tillgång till bra, stabil och snabb bredband.

De borde dock höja blicken från fibern i marken upp mot himlen. Nej, inte mobilmasten. Ännu högre upp.

Starlink

SpaceX håller på att bygga upp sitt Starlink nätverk av tusentals lågflygande satelliter som kommer att ge ett globalt, snabbt Internet över hela jorden. Tidigare försök till rymdbaserad Internet använde sig av dussintals eller hundratals satelliter på hög höjd (35,000 km). Starlink kommer använda sig av tusentals satelliter på ca 500 km över jordytan.

Under senaste året har SpaceX skickat upp de första drygt 700 Starlink satelliterna och påbörjat beta-testning av sitt nätverk. Även om satelliterna cirklar runt hela jordklotet pågår testningen än så länge endast inom USA.

StarlinkPing

De tidiga testresultaten är mycket lovande med ping-tider på runt 20 ms och 100 Mbps bandbredd.

Vill du veta hur ett rymd-baserat Internet faktiskt kan bli snabbare än dagens markbaserade ska du läsa vår artikel SpaceX Starlink blir snabbare än dagens Internet

StarlinkAntennaStarlinks kunder kommer behöva köpa en mottagarantenn som av Elon Musk beskrivs som “ett UFO på en pinne”. Antennen är en halv meter bred och riktar själv in sig åt rätt håll mha små motorer. Mottagarstationen har både Ethernet och inbyggd wifi accesspunkt.

Abonnemangspriset påstås bli ungefär som för mobila och fasta Internetförbindelser idag. Dock ska man då komma ihåg att dessa är dyrare i USA än i Sverige. SpaceX har inte meddelat några priser än men de flesta gissar på 1-300 dollar för antennen och sedan ca 80 dollar i månaden. För det priset kommer man få lika snabb och stabil bredband var som helst på jordytan som stadsbor brukar få med fiberuppkoppling. Elon Musk har upprepade gånger betonat att uppkopplingen kommer vara tillräckligt snabb även för krävande onlinespel.

StarlinkCoverage

Tittar man på Starlinks illustrationer av deras satellitnätverk kan man dock lätt bli orolig. Ovan bild visar ju inga satelliter över Sverige!

Nu i fas ett håller SpaceX på med att skicka upp runt 1600 satelliter i banor med 53 graders inklination runt jorden, vilket innebär att nordligaste orten som täcks i Europa är i höjd med Berlin. I nästa fas -som påbörjas förhoppningsvis redan nästa år- kommer dock även satelliter med 70, 74, till och med 80 graders inklination att skickas upp. 70 grader är strax norr om Sveriges nordligaste punkt Treriksröset. I fas två kommer alltså hela Sveriges yta att täckas. SpaceX räknar med “skaplig täckning” runt 2024 och fullt utbyggt fas ett och två år 2027.

Starlink är påtänkt som just en lösning som ska ge glesbygd full tillgång till Internet. Paradoxalt nog fungerar nätverket sämre i stadsmiljö där både byggnader kan stå i vägen och hindra fri sikt och antalet abonnenter per kvadratkilometer kan bli för många och därmed ge sämre bandbredd per kund.

Redan om några år kan vi alltså få en väldigt extern konkurrent till fiber- och bredbandsutbyggnaden i norra Sverige.

 


Starlink2TCS två år sedan: SpaceX Starlink blir snabbare än dagens Internet

Men satellitbaserad Internet suger väl? Långa pingtider och taskig bandbredd. Duger väl till forskare på Antarktis men inte att spela Fortnite med? Vi förklarar hur Starlink kan bli snabbare än markbaserad Internet.

Bookmark the permalink.
 • Mark Hammar

  Vi borde väl ha begränsad täckning i delar av södra Sverige redan med fas 1.
  53 graders inklination, betyder väl att satellitens nordligaste bana kommer att gå över områden som befinner sig på just 53 grader norr. Så med Berlin som referenspunkt så borde en Starlinksatellit som nordligast passera över en punkt ca 40km norr om Berlin.Satelliten passerar på 550km höjd, så med lite servetts matematik antar vi att satelliten kan “se” 45grader åt sidan. 550+40=590km. Den satelliten borde med andra ord “se” Jönköping.
  Satelliterna befinner ju sig inte alltid så långt norr ut, så frågan är hur långt söder om Jönköping man måste vara för att få kontinuerlig täckning.

  • Storapa

   Ta jordens omkrets (plus tillägg för höjden), alla uppskjutningar har varit 58-60 satelliter, antar att dessa är jämnt fördelade? Jag har bara mönstrade servetter, så du får räkna själv..

  • http://rasmus.krats.se/RasmusKaj Rasmus Kaj

   Finns det någon plats i Sverige söder om Jönköping där Starlink kan vara en rimlig konkurrent till fiber och mobilnät?

 • https://www.alltomelbil.se Kristofer

  Latency på 20 ms är fortfarande för högt för onlinespel.

 • Isaku

  Dra in fiber istället.

 • http://rasmus.krats.se/RasmusKaj Rasmus Kaj

  Sista meningen är det relevanta. Naturligtvis kommer space-x inte att “ge” nätaccess till någon, däremot kommer de i vissa lägen att konkurrera med andra möjligheter. Utmärkt om man vill läsa lite nyheter i fjällstugan, men för folk som bor på landet och använder internet för onlinemöten och andra mer resurskrävande ändamål (för all del, inklusive spel), kommer det knappast att vara någon seriös konkurrent till riktigt fibernät.

  Och frågan är om den starlink kan åstadkomma är värt priset i form av en enorma mängden nya objekt i närrymden. Ett fullt utbyggt starlinknät hindrar astronomiska observationer från jordytan och kommer att vara ett stort problem för framtida rymdfart.

 • Johan

  Vilka platser i norr har dålig täckning? De flesta orter verkar ha 4G täckning vad jag kan se.
  https://www.tele2.se/tackning-nat/tackningskarta