SpaceX kommer ge bredband till Sveriges glesbygd

Det pratas mycket om digitala klyftan vi har i Sverige idag, mellan våra städer och glesbygden. Speciellt nu i Corona-tider när många försöker jobba hemifrån. Bor man ute på landet, långt från fibernät eller ens 4G-täckning kan det vara svårt att koppla upp sig. Även turistnäringen har märkt av att folk nuförtiden förväntar sig bra wifi även i fjällstugan. Förtvivlade landsbygdsbor har i åratal tjatat på Telia och andra aktörer att få tillgång till bra, stabil och snabb bredband.

De borde dock höja blicken från fibern i marken upp mot himlen. Nej, inte mobilmasten. Ännu högre upp.

Starlink

SpaceX håller på att bygga upp sitt Starlink nätverk av tusentals lågflygande satelliter som kommer att ge ett globalt, snabbt Internet över hela jorden. Tidigare försök till rymdbaserad Internet använde sig av dussintals eller hundratals satelliter på hög höjd (35,000 km). Starlink kommer använda sig av tusentals satelliter på ca 500 km över jordytan.

Under senaste året har SpaceX skickat upp de första drygt 700 Starlink satelliterna och påbörjat beta-testning av sitt nätverk. Även om satelliterna cirklar runt hela jordklotet pågår testningen än så länge endast inom USA.

StarlinkPing

De tidiga testresultaten är mycket lovande med ping-tider på runt 20 ms och 100 Mbps bandbredd.

Vill du veta hur ett rymd-baserat Internet faktiskt kan bli snabbare än dagens markbaserade ska du läsa vår artikel SpaceX Starlink blir snabbare än dagens Internet

StarlinkAntennaStarlinks kunder kommer behöva köpa en mottagarantenn som av Elon Musk beskrivs som “ett UFO på en pinne”. Antennen är en halv meter bred och riktar själv in sig åt rätt håll mha små motorer. Mottagarstationen har både Ethernet och inbyggd wifi accesspunkt.

Abonnemangspriset påstås bli ungefär som för mobila och fasta Internetförbindelser idag. Dock ska man då komma ihåg att dessa är dyrare i USA än i Sverige. SpaceX har inte meddelat några priser än men de flesta gissar på 1-300 dollar för antennen och sedan ca 80 dollar i månaden. För det priset kommer man få lika snabb och stabil bredband var som helst på jordytan som stadsbor brukar få med fiberuppkoppling. Elon Musk har upprepade gånger betonat att uppkopplingen kommer vara tillräckligt snabb även för krävande onlinespel.

StarlinkCoverage

Tittar man på Starlinks illustrationer av deras satellitnätverk kan man dock lätt bli orolig. Ovan bild visar ju inga satelliter över Sverige!

Nu i fas ett håller SpaceX på med att skicka upp runt 1600 satelliter i banor med 53 graders inklination runt jorden, vilket innebär att nordligaste orten som täcks i Europa är i höjd med Berlin. I nästa fas -som påbörjas förhoppningsvis redan nästa år- kommer dock även satelliter med 70, 74, till och med 80 graders inklination att skickas upp. 70 grader är strax norr om Sveriges nordligaste punkt Treriksröset. I fas två kommer alltså hela Sveriges yta att täckas. SpaceX räknar med “skaplig täckning” runt 2024 och fullt utbyggt fas ett och två år 2027.

Starlink är påtänkt som just en lösning som ska ge glesbygd full tillgång till Internet. Paradoxalt nog fungerar nätverket sämre i stadsmiljö där både byggnader kan stå i vägen och hindra fri sikt och antalet abonnenter per kvadratkilometer kan bli för många och därmed ge sämre bandbredd per kund.

Redan om några år kan vi alltså få en väldigt extern konkurrent till fiber- och bredbandsutbyggnaden i norra Sverige.

 


Starlink2TCS två år sedan: SpaceX Starlink blir snabbare än dagens Internet

Men satellitbaserad Internet suger väl? Långa pingtider och taskig bandbredd. Duger väl till forskare på Antarktis men inte att spela Fortnite med? Vi förklarar hur Starlink kan bli snabbare än markbaserad Internet.

Bookmark the permalink.



  • Vad tycker du? Kommentera dagens artikel på vårt forum!
  • 10 Responses to SpaceX kommer ge bredband till Sveriges glesbygd

    1. Mark Hammar says:

      Vi borde väl ha begränsad täckning i delar av södra Sverige redan med fas 1.
      53 graders inklination, betyder väl att satellitens nordligaste bana kommer att gå över områden som befinner sig på just 53 grader norr. Så med Berlin som referenspunkt så borde en Starlinksatellit som nordligast passera över en punkt ca 40km norr om Berlin.Satelliten passerar på 550km höjd, så med lite servetts matematik antar vi att satelliten kan “se” 45grader åt sidan. 550+40=590km. Den satelliten borde med andra ord “se” Jönköping.
      Satelliterna befinner ju sig inte alltid så långt norr ut, så frågan är hur långt söder om Jönköping man måste vara för att få kontinuerlig täckning.

      • Storapa says:

        Ta jordens omkrets (plus tillägg för höjden), alla uppskjutningar har varit 58-60 satelliter, antar att dessa är jämnt fördelade? Jag har bara mönstrade servetter, så du får räkna själv..

      • Rasmus Kaj says:

        Finns det någon plats i Sverige söder om Jönköping där Starlink kan vara en rimlig konkurrent till fiber och mobilnät?

        • Blue Sky says:

          Absolut finns det platser som har väldigt dåligt internet söder om Jönköping.
          Fiber byggs inte ut om det är för långa avstånd mellan husen. StarLink kommer såklart aldrig att konkurrera med redan fiberanslutna hushåll.

          Efterhand som xDSL läggs ner av Telia så är det många som kommer att upptäcker att de ligger radioskugga för 4G, mer eller mindre. 5G kommer aldrig bli aktuellt på landsbygden utan bara i städer och möjligtvis tätorter.

          Här i Skåne vet jag många som har dåligt internet och ännu värre är det längre norrut, fast att de får mer i bidrag om de bygger fiber, eftersom de har längre avstånd.

          Vi kopplar in så många som möjligt med fiber i vårt område i och runt Harlösa, men till slut tar pengarna slut och då har vi ändå fått bidrag från EU (ej i tätorten), samma gäller för kommersiella företag.

          Nu är frågan hur lång tid det kommer att ta för vår regering att visa framfötterna och ge StarLink tillstånd att leverera internet i Sverige… Förmodligen kommer vi vara sist ut av de flesta EU-länderna…

          Själv har jag 10 Gbit internet, så här är det lugnt, men är ju också vi själva som byggt vårt eget fibernät via en samfällighet.

    2. Kristofer says:

      Latency på 20 ms är fortfarande för högt för onlinespel.

    3. Isaku says:

      Dra in fiber istället.

      • daDave says:

        I wish. Bredbandsprojektet har stannat upp här just när dom ska dra till dom längst bort… till oss då mao. Lär inte bli något i år iallafall och har väntat 4år hittills…

    4. Rasmus Kaj says:

      Sista meningen är det relevanta. Naturligtvis kommer space-x inte att “ge” nätaccess till någon, däremot kommer de i vissa lägen att konkurrera med andra möjligheter. Utmärkt om man vill läsa lite nyheter i fjällstugan, men för folk som bor på landet och använder internet för onlinemöten och andra mer resurskrävande ändamål (för all del, inklusive spel), kommer det knappast att vara någon seriös konkurrent till riktigt fibernät.

      Och frågan är om den starlink kan åstadkomma är värt priset i form av en enorma mängden nya objekt i närrymden. Ett fullt utbyggt starlinknät hindrar astronomiska observationer från jordytan och kommer att vara ett stort problem för framtida rymdfart.

    5. Johan says:

      Vilka platser i norr har dålig täckning? De flesta orter verkar ha 4G täckning vad jag kan se.
      https://www.tele2.se/tackning-nat/tackningskarta

      • daDave says:

        Jag bor i västra götaland ganska nära Borås och har knappt täckning på 4G. Med riktantenn får jag som bäst 10Mbit men det är väldigt olika dag till dag…
        Jag skulle verkligen behöva detta då 4G är det enda alternativ jag har just nu och det är helt enkelt alldeles för dåligt för mina behov.

    Lämna ett svar