SpaceX tillverkar respiratorer

Ventilators

Det är inte bara Sverige som har alldeles för få respiratorer i sjukvården för att klara av förväntade anstormningen av Corona-patienter. USA-s sjukvård söker också med ljus och lykta efter lösning på problemet.

Först var det General Motors VD Mary Barra som erbjöd Vita Huset hjälp, sedan Ford också, att de ska försöka bygga respiratorer. Efter ett tag anslöt sig även Tesla till skaran.

Det finns bara ett problem.

Respiratorer är inga enkla grejer. De innehåller ventiler mycket mer avancerade än de som hittas i bilar, som dessutom måste monteras i sterila renrum. Maskinen ska blåsa ner lagom mycket syresatt luft i patientens lungor via en tub i halsen och låta sedan “andas ut” igen. Ett sterilt precisionsinstrument som ska andas istället för de svårt sjuka. Inget man bara slänger ihop på ett oljigt fabriksgolv. Det är mer “rocket science” än många tror.

Vilken tur då att Elon Musk är VD inte bara för Tesla utan även för SpaceX.

Efter att ha samlat sina rymdingenjörer har Elon Musk haft ett långt möte med respirator-tillverkaren Medtronic och kommit fram med en lösning.

Istället för att bygga enstaka respiratorer för varje patient ska SpaceX bygga en central apparat som hjälper flera sjuka samtidigt. “En central dator, pump- och tryckackumulator skulle räcka för många patienter, men helst med individuella ventiler per patient för att anpassa vård och undvika tvärflödesrisk.” twittrade Elon Musk. Som vanligt kommer hans team på nya lösningar på problem genom att ständigt tänka utanför ramarna. Det blir naturligtvis enklare att tillgodose behoven om man slipper bygga separata respiratorer till var och en patient.

Grundidén att använda samma respirator till flera patienter kommer dock från ett sjukhus i Ontario, Kanada som kopplade nio patienter till samma respirator. Vi hoppas nedan instruktionsfilm även kan hjälpa svensk sjukvård:

SpaceX lösning kommer förhoppningsvis förbättra grundidén genom individuell styrning till de olika patienterna så man inte blir begränsad till dem med liknande kroppsbyggnad.

Donald Trump twittrade i söndags ut uppmaningen till bilföretagen: “Ford, General Motors och Tesla får inleda tillverkning av ventilatorer och andra metallprodukter, SNABBT! Kom igen bilchefer, visa oss hur bra ni är?” (Metallprodukter? Nåja… :roll: )

Som svar twittrade Elon Musk igår ut den glada nyheten: Vi räknar med att ha över ~ 1200 att distribuera denna vecka. Att få dem levererade, installerade och använda är den svårare delen.”

Dessa respiratorer är dock “traditionella” än så länge, som Tesla jagade upp och köpte i Kina, flög in till USA och delar nu ut gratis(!) till sjukhusen.

Tesla har genom att köpa in respiratorerna köpt lite tid åt SpaceX att utveckla och bygga sina egna respiratorer.

Ett problem som kan uppstå är även vem som ska sköta alla nya respiratorer. Det behövs tusentals fler utbildade sköterskor. Amerikas sjukvård kan råka ut för samma problem som flygvapnet insåg under andra världskriget: det svåra var inte att tillverka tusentals flygplan – det var att hitta piloter till dem.

Samtidigt rapporteras Tesla ha levererat över 250,000 N95-klassade munskydd till amerikanska sjukhus. Masker som egentligen skulle använts av personalen i deras måleriverkstad i Fremont-fabriken men som inte behövs nu när bilproduktionen pausats.

 

(Visste du förresten att en respirator heter “ventilator” i USA – medan det de kallar för “respirator” kallar vi för skyddsmask? Som upplagt för förvecklingar!)

Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---
 • Björn Fredriksson Möller

  Nu var det ju via Elons kontakter i Kina som han kom över ett restlager från ResMed, Philips och Medtronics produkter och flög in till USA. Så nej, det var inte SpaceX som 3D-printade ut dem.

  • Kenneth

   Orelevant fråga efter att ha läst Tibors svar. Ha en bra dag.

  • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

   Tack för påpekandet!
   Det händer så snabbt allting nu, i går när jag skrev artikeln visste vi inte det än, Elon twittrade det i natt.
   Jag har uppdaterat artikeln nu.

   • Björn Fredriksson Möller

    Tack, det var olikt dig att utelämna relevant information. Alldeles oavsett är det ju en god insats av Elon Musk att bidra till att respiratorerna hamnar där de behövs bäst.

 • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

  Istället för att pumpa in miljoner dollar i bilreklam skänker Tesla bort respiratorer. Undrar hur många som antingen själv eller vars släkting räddas kommer köpa Tesla som nästa bil.

  Medan andras avgaser dödar folk räddar Tesla liv – bokstavligen.