Spegel, spegel på Teslan där

I all sin tysthet har en viktig liten detalj försvunnit på alla officiella Tesla Model X bilder: backspegeln.

Tesla Motors har länge lobbat för nya lagar i USA som skulle tillåta kameror istället för backspeglar, såsom det redan är på gång att tillåtas i flera andra länder. Nu verkar de fått självförtroende för att lagen kommer att ändras (eller försöker de bara påverka opinionen?).

I stället för backspeglar verkar Tesla Model X få två små kameror monterade i små armar som sticker ut från bilen där backspeglarna skulle ha suttit. Det ser ut ungefär som om backspeglarna skulle ha brutits av och endast fattningen där de suttit finns kvar. Mången Model X kommer att stoppas av trafikpoliser som tror att de har tappat sina backspeglar!

ModelsSX

Tesla Motors vill framför allt införa kameror istället för backspeglar för att minska på bilens luftmotstånd. Backspeglar är inte bara stora och otympliga, de måste för funktionalitetens skull vara platta på baksidan, vilket skapar luftvirvlar och därmed stort luftmotstånd.

Var de ska presentera bilderna från backkamerorna är lite ovisst än, men det verkar bli på instrumentpanelen vid ratten, på var sin sida hastighetsmätaren.

ModelXpanel

Lite tveksam blir man ju över ergonomin i den placeringen – eller är det bara en vanesak som man snabbt lär sig? Hastighetsmätaren borde man ju ändå titta på ibland…

I Sverige verkar det fortfarande vara krav på backspeglar. Det senaste förordningen om dem hittade i alla fall jag i TSFS 2010:84 där kontrollbesiktningen måste kolla att det finns yttre backspeglar monterade och med spegeln i bra skick. Vi får se om det kommer nyare regler i Sverige som kommer att tillåta kameror istället för backspeglar.

 

Tagged , . Bookmark the permalink.
  • Mikael Jonsson

    Om det tvingas bli fysiska backspeglar så hoppas jag på att det ändå blir kameror i dem, så att de enbart sitter där som onödig “utsmyckning” (och skapar oönskat luftmotstånd…)

  • Pingback: Model X teaser - Tesla Club Sweden