Superdåligmiljöbilspremie

image

Sveriges regering verkar ha satt upp en ny nollvision: den om inget stöd till supermiljöbilar.

Till skillnad från våra nordiska grannländer Norge och Danmark har Sverige aldrig haft ett stort stöd för och incitament till att folk ska köpa elbilar. Ett enda litet rabatt på 40 000 kronor var allt som erbjöds.

Nu är till och med de pengarna slut. Och än värre är att det verkar inte finnas några planer på vad som ska hända nu. Regeringen har varken avsatt mer pengar, kommit med förslag på andra åtgärder eller ens öht brytt sig om frågan.

Årets pott av supermiljöbilspremier har redan tagit slut, drygt halvvägs in på året, rapporterar branschorganisationen bilsweden.se.

Så har du beställt en Tesla Model S de senaste månaderna -och fler än hundra personer har- så får du vara beredd på att du inte får någon supermiljöbilspremie för den! Så mycket för allt fint prat om miljö och nollutsläppsvisioner från politikerhåll.

Nu behöver det inte bli så illa som det låter. Supermiljöbilspremier har tagit slut förut också. I fjol också tex. Men då var det mot slutet av året, och de som köpte bil senare fick ersättning från nästa års -årets- pott. En bidragande orsak till krisen nu. Fast skulle man göra likadant nu kommer nästa års pott att halveras redan dag 1. Något beslut om storleken på nästa års pott -eller ens om det blit någon pott- har dock inte tagits.

Regeringens politik kan just nu bara beskrivas som strutspolitik. Teorin om att de inte skulle våga göra något innan valet i höst låter bara konstigt – det är väl just nu de skulle behöva visa sig vara beslutsduktiga och miljövänliga och fiska lite röster? Nu riskerar de istället att få besvärliga frågor om obefintlig miljöpolitik.

Något radikalt behöver göras. Att vi har hamnat här visar just på att ingen verkade tro att elbilar skulle lyckas, att folk skulle köpa dem. Den försäljningsboomen vi har bevittnat i år var inte regeringen beredd på, och med beteendet de uppvisar nu verkar de tom vilja motarbeta utvecklingen.

Det enda vi kan hoppas på är att bakom kulisserna håller de på att snabba på införandet av bonus-malus systemet nollvisionsutredningen föreslog.

Tagged . Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---