Svenska Superchargers på kredit?

Tesla Motors har gång på gång lovat bygga Supercharger snabbladdstationer på dussinet ställen i Sverige i år. Byggstart verkar bli under sommaren.

Tesla Motors unika affärsmodell bygger på att utbyggnaden av Supercharger-nätverket finansieras av bilförsäljningen. Ca 20 000 kronor av varje såld bil går till utbyggnad och drift av Superchargers.

Enligt Elon Musk kostar den enklare modellen av Superchargers (utan solceller) ca $150 000 per station. Varje station brukar ha mellan 4 och 10 laddplatser. Låt oss anta att Elon Musks prisexempel gäller minsta stationsstorleken med 4 laddplatser, och att det blir sådana som kommer att byggas i Sverige, med tanke på antal bilar sålda här. Med tanke på svenska anställningsavtal och skatter kommer de nog inte under 1,5 miljoner kronor per station här.

Låt oss nu räkna på hur många bilar Tesla Motors behöver sälja i Sverige för att täcka kostnaderna för utbyggnaden. Att bygga dussinet stationer borde alltså kosta i storleksordningen 18 miljoner kronor för Tesla Motors. Med 20 000 kronor per såld bil måste de alltså sälja 900 bilar för att täcka den kostnaden.

Inte ens de mest optimistiska av oss tror att Tesla Motors lyckas sälja så många bilar i Sverige i år. Bygger de alla sina tolv Supercharger laddstationer i Sverige år 2014 kommer det alltså bli på kredit. Hos vilket som helst företag skulle det skapa tvivel om de verkligen kommer att genomföra så ambitiösa planer?

Men Tesla Motors är inte vilket som helst företag. De älskar att attackera sådana här hönan och ägg problem. De vet att om bara laddnätverket finns på plats och visar sig fungera kommer även den svenska marknaden att lossna.

Sneglar vi på Norge så har debatten om elbilars dåliga räckvidd helt dött ut i det landet – på grund av endast 6 Supercharger-stationer. Tesla Motors kommer att fördubbla antalet laddstationer i Norge i år – men de 450 bilar som behövs för att täcka den kostnaden säljer de på två månader(!) där. Vi får hoppas att Tesla motors tar en del av pengarna de får in från övriga månaders försäljning i Norge och vågar satsa dem på Sverige och skänka oss en fungerande laddinfrastruktur!

Regeringen har vi ju tröttnat vänta på.

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.