Systemskiftet i Norge har påbörjats

dagblad

Den stora andelen elbilar har börjat få kännbara konsekvenser för flera branscher i Norge. Redan 25:e November i fjol skrev norska tidningen Finansavisen om att norska bilverkstäder märker att antal verkstadsbesök minskar och reservdelsförsäljningen likaså.

Nu kommer nya rapporter om att även bensinstationerna i vårt grannland har börjat märka av minskade efterfrågan på bränslet! På norska Elbilplassen kan man läsa om SSB (norska Statistiska Centralbyrån) undersökning där det framgår att bensinstationer i flera förorter till Oslo har fått minskad trafik. Mellan 2011 och 2014 har deras omsättning -trots ökande bensinpris- minskat med över 6%.

Och såväl stationsägarna som Jan Fredrik Larsen och Odd Gisholt på norska Handelshögskolan pekar ut just elbilar som orsak till nedgången:

[Osloförorterna] Asker och Bærum har en mycket hög andel av elfordon. Detta påverkar bränsleförsäljningen, säger Gisholt.

Vi har länge påpekat att elektrifieringen av fordonsparken kommer att kunna få en sådan effekt, säger Larsen. Han anser att en naturlig följd av försäljningsminskningen kan vara att ägare av bensinstationer kommer att söka efter nya möjligheter att använda bensinstationens byggnader – till exempel som livsmedelsbutiker.

Det verkar som att efter de norska bilverkstäderna kommer de norska bensinstationerna bli nästa krisbransch på grund av Norges satsning på elbilar.

Men norska staten tjänar på satsningen. Norska Transportøkonomisk institutt har i fjol publicerat en rapport om Norges satsning på elbilar. Enligt rapporten har elbilsrabatterna kostat norska staten 2,3 miljarder (norska) kronor i inkomstbortfall. Men de minskar samtidigt Norges CO2-utsläpp med 4 miljoner ton.

Utredarna jämförde det sedan med andra sätt att minska utsläpp. En lika stor satsning på tex kollektivtrafiken skulle inte ha resulterat i samma minskning av CO2-utsläpp. Att subventionera elbilar verkar ha varit den mest optimala sätt att minska utsläppen:

– Jag är säker på att det inte finns andra metoder inom transportsektorn som minskar koldioxidutsläppen med flera miljoner ton per år och till en så pass låg kostnad, säger forskaren Lasse Fridstrøm på Transportøkonomisk institutt.

 


Överväger du att köpa en Tesla Model S ska du passa på den här veckan! Vi har fått starka indikationer på att Tesla Motors kommer höja priserna med mellan 3-5% om en vecka! De är tvungna att kompensera för den höjda dollarkursen. Hänvisar du till någon som redan äger en Model S kan du dessutom få 10,000 kronor i rabatt tack vare Tesla Motors refer-kampanj som pågår just nu. Läs mer om det på vårt forum.

 


TCS ett år sedan: Där sparade jag in tusen ord

Vår artikel för ett år sedan knyter sig an dagens och är även en av förklaringarna till utvecklingen.

 

 

Tagged . Bookmark the permalink.