Tesla Model 3 är världens mest sålda elbil

Top10_2018

Bästsäljande elbilen i världen i fjol var Tesla Model 3. Tesla lyckades leverera 145,846 stycken Model 3 runt om i världen i fjol (i praktiken hade de leveranser endast i USA och Kanada det gångna året) vilket placerar bilen på en solklar förstaplats enligt sajten ev-sales.

BAIC-EC180~01

Tesla Model 3 körde om 2017 års bästsäljare, den kinesiska småbilen BAIC EC, som var farligt nära hamna på tredjeplats med nya Nissan Leaf flåsandes i hälarna.

Med Model S och X på fjärde resp femte plats fulländas Teslas totala dominans i elbilsvärlden. Märk väl dock hur många bilmodeller på topplistan som aldrig sålts utanför Kina. BAIC, JAC, BYD, Chery mfl är gigantiska elbilstillverkare som är i stort sett totalt okända utanför den kinesiska marknaden. Kina har både världens största bilmarknad – och världens största elbilsmarknad. Nissan, Renault, BMW och de andra får se upp den gången någon kinesisk elbilstillverkare bestämmer sig för att expandera ut i den stora världen.

Tesla toppar även listan över bilföretag, alla olika bilmodeller sammanräknade – till och med om vi räknar in plug-in hybrider! Tesla ensam sålde år 2018 fler elbilar än BMW och Nissan sålde elbilar och laddhybrider – sammanlagt! Kinesiska BYD är enda bilföretaget som kunde komma upp i liknande försäljningssiffror som Tesla – dock endast om man även räknar in deras laddhybrider i försäljningssiffrorna.

Ofta hör man talas om vilka konkurrenter Tesla har. Andra tillverkare som tillverkar jämförbara elbilar. Det man ofta glömmer bort i dessa jämförelser är leveranssiffrorna. Tesla har i fjol vuxit till ett veritabelt monster i elbilsvärlden med mångdubbelt högre tillverkningsvolymer än andra elbilstillverkare. Hälften av världens alla elbilsbatterier i fjol tillverkades i Teslas Gigafabrik. Hur förväntas någon annan biltillverkare kunna hinna ikapp när de får slåss om andra halvan med alla andra?

 


TCS ett år sedan: Världens bäst säljande elbil

För ett år sedan berättade vi om kinesiska elbilen BAIC BJEV EC 180 som var världens mest sålda elbil år 2017 – men som ingen utanför Kina ens hade hört talas om. Vi tittade på vad det är för bil – och varför elbilar är så populära i världens största bilmarknad.

Bookmark the permalink.