Tesla Model S 60 har fortfarande 75 kWh batterier

607590

Tesla Motors möblerade än en gång om i sitt modellutbud. Den Tesla Model S 60 som introducerades för bara några veckor sedan har nu till synes bytts till en mer ordinarie bil med 60 kWh batterier.

Tesla Model S 60 som då introducerades hade egentligen 75 kWh batterier som var via mjukvara strypta till att endast kunna laddas till 80%, dvs 60 kWh. Kunder kunde antingen när de köpte bilen, eller vid senare tidpunkt, uppgradera bilarna till 75 kWh via en mjukvaruuppdatering – i och med att de större batterierna var ju redan monterade.

Att Model S 60 endast kunde utnyttja 60 av de 75 kWh batterier monterade medförde några unika egenskaper för bilen: kunderna skulle inte märka någon batteridegradering, batterierna kunde varje dag laddas till “100%” (iom att 100% av 60 kWh är bara 80% av 75 kWh) och de kunde snabbladdas lika snabbt på Superchargers som bilar med större batterier (för de hade ju det).

Därför var det med oro vi såg nya produktlinjen från Tesla Motors, där de till synes ersatte sin Model S 60 med en bil som verkligen bara hade 60 kWh batterier. Tesla Model S 75 var en helt annan bil, och inget nämndes om några mjukvaruspärr eller uppgraderingar.

Medlemmar av Tesla Club Sweden som kontaktat Tesla Motors fick dock svaret från Tesla Motors att Model S 60 fortfarande har en strypt 75 kWh batteri, och kunder ska även i fortsättningen kunna uppgradera sin bil i efterhand. Men alldeles för många kunder blev förvirrade av de tekniska detaljerna, så de införde att lista 60 och 75 modellerna som två olika val i sin konfigurator. (Fast dumt att då skriva “60 kWh batteri” under 60 valet i konfiguratorn, se bilden ovan.)

Passar du på att beställa din Tesla Model S 60 innan månadsskiftet kan du dessutom få en garanterad restvärde på den på 46% efter fem år. Ja efter fem år – inte de vanliga tre. Kör du max 1,500 mil per år lovar Tesla Motors att köpa tillbaka din bil efter fem år för 46% av nypriset. Ett enastående erbjudande som Tesla Motors har hållit förvånansvärt tyst om. Skulle någon annan biltillverkare kunnat erbjuda ett sånt deal skulle de bombarderat dig med reklaminslag om det i varenda media. Tesla Motors kan genomföra trolleritricket iom att de kan själva gratis låsa upp mjukvarubegränsningen av batteriet och sälja din bil vidare inte som en Model S 60 utan som en dyrare Model S 75 efter fem år.

Ja, du har räknat rätt, du har 3 dagar på dig att slå till på dealen.

Nu när Storbritannien har bestämt att lämna EU ser vi med oro att dollarn har stärkts mot svenska kronan. Tesla Motors svenska priser följer dollarns valutakurs med någon månads eftersläpning. De senaste åren har den ständigt stigande dollarkursen tvingat upp Model S svenska pris. Så äntligen för en månad sedan sjönk kursen tillräckligt för Model S pris också att följa med neråt. Dollarkursuppgången efter Brexit -om den håller i sig- kan tvinga upp svenska priserna på Model S igen om någon månad.

Tagged , . Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---
  • Richard Bergman

    Ringde just Tesla Sverige och de verkade inte veta något om “dealen”. Ska försöka igen…