Tesla Model X fyrhjulsdriven

Elon Musk meddelade på ett möte i London att Model X kommer endast säljas med fyrhjulsdrift!

Hittills talade Tesla Motors om att sälja Model X med bakhjulsdrift, och erbjuda fyrhjulsdrift som tillvalspaket, det står tom fortfarande så på deras hemsida, men tydligen har de ändrat sig.

Att fyrhjulsdriftslösningen Tesla har valt, med annan utväxling på främre motorn, kommer minska bilens förbrukning vid landsvägsfarter har vi rapporterat om förut. Tesla var kanske tvungna att alltid ha med den elmotorn för att nå samma räckvidd med Model X som med Model S. I och med att Model X är högre än Model S så har den större frontarea och därmed högre luftmotstånd vid höga farter – och högre luftmotstånd medför högre förbrukning.

Genom att erbjuda Model X med enbart fyrhjulsdrift kan de dessutom ta mer betalt för bilen. Bilens pris har ju inte avslöjats än, men Tesla har indikerat 5-10% högre pris än en jämförbart utrustad Model S.

Spekulerar vi lite, så kan vi tänka oss att fyrhjulsdrift till Model S (som nog också är på gång) kommer kosta kring 100 000 kronor extra, dvs 750 000 kronor för en 60kWh Model S med fyrhjulsdrift. Då kommer Model X kosta från ca 800 000 kronor för 60kWh modellen och från ca 900 000 kronor för 85kWh modellen.

Tagged , , , . Bookmark the permalink.