Tesla Model Y fortfarande bäst säljande bilen i Sverige

Den bäst säljande bilmodellen i Sverige under det första kvartalet i år blev Tesla Model Y. När siffrorna för januari, februari och mars har sammanställts har vi samma vinnare som i fjol.

Tesla behåller därmed sin ledning och har levererat fler exemplar av Model Y än alla andra bilmodeller – alla kategorier. Tesla Model Y blev den mest sålda bilmodellen i både Sverige och världen i fjol och den fortsätter sitt segertåg i år också.

Trots IF Metalls alla försök till käppar i hjulen susar Tesla på som vanligt. I genomsnitt levererade företaget 66 bilar per arbetsdag under det gångna kvartalet.

Kunderna verkar heller inte bli avskräckta av konflikten, de fortsätter att välja Tesla Model Y framför Volvo XC60, XC40 och andra bilmodeller. Tack vare den höga tillverkningstakten i Teslas bilfabrik utanför Berlin är det för närvarande endast 2-4 veckors leveranstid från beställning till att man kan hämta ut sin Model Y.

Av 70 tusen nyregistrerade bilar under kvartalet var 21 500 elbilar. Elbilar utgjorde 30% av alla sålda bilar. Tesla levererade 4 645 bilar vilket därmed utgjorde 6,6% av alla nyregistrerade bilar i Sverige det första kvartalet.

Var femtonde ny bil i Sverige i år har varit en Tesla.


Bland tillverkarna hamnade Tesla på en fjärdeplats.

Jämför vi årets första kvartal med fjolårets kan vi konstatera att konflikten med IF Metall verkar inte ha påverkat Teslas försäljning.

Q1 2023 nyregistrerades 72 tusen bilar
Q1 2024 70 tusen, en minskning med 3%

Q1 2023 nyregistrerades 4678 Teslor
Q1 2024 nyregistrerades 4645 Teslor

Bookmark the permalink.