Tesla Motors årsrapport

 

Så har dokumentet kommit som alla har väntat på: hur har första året som “riktig” biltillverkare varit för Tesla Motors? Första helåret med volymproduktion av Model S?

Jo tack, inte pjåkigt.

Sista kvartalet Q4 2013 sålde de 6,892 bilar för 615 miljoner dollar, med bruttomarginal på 25%. Vid årets slut hade Tesla Motors 845 miljoner dollar i kassakistan.

Tittar vi på hela förra året levererades det sammanlagt 22,477 Model S, och företaget gjorde en förlust på 74 miljoner dollar – det var framför allt de första kvartalen som tyngde ner resultatet. Redan Q1 2014 (dvs ungefär nu) räknar Tesla Motors med att gå med vinst.

År 2014 räknar de med att bygga 35 000 bilar. De håller på och färdigställer en andra produktionslina i fabriken. Model X ska börja säljas i volym först 2015, men förbeställningarna till den överträffar förväntningarna: “Som fisk som hoppar in i båten” enligt Elon Musk, “vi försöker inte ens sälja Model X än”.

Nästa vecka kommer Elon Musk tillkännage mer information om gigafabriken de planerar att bygga, som ska tillverka alla billiga batterier som kommer att behövas till Tesla Model E. Gigafabriken kommer att vara miljövänlig med vind- och solgenererad el och återvinning av gamla batteripack och tillverka 30 GWh batterier per år.

Årsrapporten har många siffror som säkert kommer debatteras i månader framöver. Ni kan läsa den här.

Det har debatterats en hel del om GAAP versus non-GAAP, och olika sätt att redovisa företagets siffror. Jag önskar jag hade ekonomisk bildning nog för att förstå detaljerna. Men det sägs att det som har påverkat företagets siffror en hel del är till exempel Tesla Motors återbetalning av lånet från Energidepartementet (DoE) 9 år i förtid: 22 maj i fjol betalade de tillbaka 452 miljoner dollar till DoE.

 

Efter alla dessa siffror en konkret nyhet som framkom idag och som berör alla som äger eller tänker köpa Tesla Model S: bilarna kommer att ha gratis internet fram till åtminstone slutet av 2017.

 

Tagged , . Bookmark the permalink.