Tesla Motors kvartalsrapport Q1 2015

 

drive

Tesla Motors har släppt sin senaste kvartalsrapport med betryggande siffror. Under årets tre första månader tillverkade de 11,160 Model S som skeppades till kunder över hela världen. Företagets likvida medel ökade också till 1,5 miljarder dollar – pengar som de kommer att behöva när Gigafabriken ska bestyckas med maskiner nästa år. Företaget känner sig säkra på att uppnå årets mål på ca 55,000 bilar.

Även på telefonkonferensen efteråt var Elon Musk självsäker när han svarade på frågor. Många av frågorna handlade om Tesla Motors nya produkt PowerWall, och vi lärde oss flera nya fakta om den (som vi återkommer till nästa vecka).

Även utvecklingen av Tesla Model X följer plan, slutliga versionen av bilen är färdig och de första bilarna till kund beräknas levereras på slutet av Q3. Under Q4 ska tillverkningstakten av Model X ökas brant – i mycket raskare takt än när Model S introducerades.

Första prototypen av Tesla Model 3 planeras visas upp i Mars nästa år och börja produceras i slutet av 2017.

Första veckan efter introduktionen har 38,000 PowerWall och 2,500 PowerPack redan beställts av kunder. All tillverkning till och med mitten av nästa år är redan uppbokad. Gigafabriken börjar redan bli för liten och Tesla Motors överväger att utöka den innan den ens är färdigbyggd – och bygga fler gigafabriker.

På ryktena om Apple håller på och ska ge sig in i bilbranschen och rent av rekryterar folk från Tesla svarade Elon Musk att förhållandet är precis tvärtom. Tesla Motors rekryterar fem gånger så mycket folk från Apple som Apple från Tesla – och det kan vem som helst se via LinkedIns statistiksidor.

En annan glädjande nyhet är att Tesla Motors är på väg att överge kvartalskapitalismen. Som alla amerikanska företag brukade så även Tesla Motors ha rush i slutet av varje kvartal för att få ut alla bilar till kunderna. Sådana satsningar brukar dock resultera i stress för personalen – och framför allt dålig kundupplevelse för köparna. Tesla Motors har därför enligt Elon Musk beslutat att överge detta kortsiktiga tänkande. De insåg väl till slut att även med jämn leveransström av bilar blir det i slutändan faktiskt lika många bilar levererade.

 

Tagged . Bookmark the permalink.