Tesla Motors stoppar produktionen

Fremont_fair

Tesla Motors har stoppat all tillverkning i sin fabrik i Fremont, Kalifornien. Har sagan kommit till ända? Är detta slutet på ännu ett uppstartsföretag i bilbranschen? Hur ska det nu gå för alla bilägare och anställda?! Har ödet hunnit ikapp Elon Musk och hans vilda idéer???

Ja, var beredd på att det kan komma låta så i medierna närmsta dagarna när de får reda på att Tesla Motors har stoppat sin produktion. Tillfälligt stoppat sin produktion. Närmsta två veckorna kommer nämligen fabriken att byggas om för att förbereda serieproduktionen av Tesla Model X!

På två veckor kommer 25 nya robotar installeras och produktionslinor byggas om till ett sammanlagt prislapp på 100 miljoner dollar. Om allt går enligt planerna körs produktionen igång igen den fjärde Augusti, efter endast 128 timmars produktionsbortfall. De ca 3500 arbetarna som bygger bilarna har antingen betald semester under tiden eller går i fortbildningskurser.

Efter att alla nya maskiner har ställts på plats kommer fabrikens produktionskapacitet att öka med 25%, och framför allt kan nya Tesla Model X börja serieproduceras på samma produktionslina som befintliga Model S. Dagens tillverkningstakt på ca 800 bilar i veckan kommer att öka till 1000 bilar i veckan.

Med tanke på att fler och fler Tesla Model S säljs i Sverige, Europa och övriga världen och att fler än 13 000 Model X redan är förbeställda kommer nog inte ens den nya produktionstakten att räcka särskilt länge, så det kommer säkerligen komma fler sådana här produktionsryck innan årsproduktionen år 2020 beräknas nå 500 000 bilar om året.

Fremont

(Bilden högst uppe på den här sidan, med långa kön människor utanför fabriken, är förresten tagen på jobbmässan då Tesla Motors sökte fler arbetare till fabriken och så många kom att polisen fick gå ut med trafikvarningar i lokalradion pga den långa kön som hindrade trafiken. Mässan fick avbrytas i förtid.)

 

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.