Tesla museum

Teslawall

Till skillnad från tex Chevrolet Volt och Opel Ampera har Tesla Model S faktiskt en hel del att göra med dess namne Nikola Tesla – det är ju han som uppfann motorn som driver bilen! Det är inte av misstag som Tesla Motors heter just Tesla Motors – bilarna drivs bokstavligen av Nikola Teslas motorer.

Nikola Tesla föddes i byn Smiljan som på den tiden var en del av Österrike. På grund av områdets brokiga historia är det många länder som kallar byn sitt, men låt oss bara konstatera att byn nuförtiden ligger i Kroatien. De flesta av sina uppfinningar gjorde Nikola Tesla dock i USA, som asynkrona växelströmsmotorn som han uppfann och patenterade 1888. Han hade sitt mytomspunna laboratorie i Wardenclyffe (Shoreham, Long Island, New York).

Delar av hans laboratorie är fortfarande kvar än i dag, men förfallen och använd till andra ändamål sedan dess. När tomten så var till salu anordnade några entusiaster ledda av serietecknaren Matthew Inman en insamling på indiegogo.com och lyckades få in tillräckligt med pengar för att köpa anläggningen. Sen stod det projektet och stampade, för pengar till att köpa anläggningen fick de ihop – men pengar för att omvandla den till ett museum saknade de. Så igår frågade de Elon Musk om han skulle kunna hjälpa till: (klicka på bilden för hela storyn)

Och han svarade ja i ett av tidernas dyraste tweet – han sa ju ja till att betala 8 miljoner dollar med tweeten:

@Oatmeal I would be happy to help

Så kanske om ett tag kan det öppnas ett Tesla-museum i USA!


 

Fast ett Tesla-museum finns det faktiskt redan – i Kroatien. Åker du någon gång till Kroatien kan det vara väl värt att besöka Tesla-museet i Smiljan. Huset Nikola Tesla föddes i har byggs om till en museum där både mannen och alla hans otaliga uppfinningar presenteras. Varje timme körs också museets stora Tesla-spole igång i en demonstration. Museet är sommaröppet alla dagar 9-20, förutom måndagar då det är stängt.

 


Vill du läsa mer om Nikola Tesla, vem han var och alla hans uppfinningar bör du läsa det här:

(Clicka på bilden för att läsa mer)

 

Tagged . Bookmark the permalink.