Tesla Solarglass ett steg närmare Europa

På bilden har vi gömt 10 kW solpaneler. Kan du hitta dem?

På bilden har vi gömt 10 kW solpaneler. Kan du hitta dem?

Elon Musk vill få fart på Teslas solcellsförsäljning. De senaste dagarna har han twittrat mycket om företagets SolarRoof, taktegelpannorna med inbyggda solceller.

Det började med att han twittrade om att det byggs många tak med Solarglass takpannor nu runt San Francisco-bukten. På frågan när de börjar levereras till andra länder svarade han:

SR_EU_soon

Sedan berättade han att även om Tesla just nu endast erbjuder platta svarta pannor kommer de introducera även jordtoner och välvda pannor i framtiden.

Avslutningsvis ställde han frågan om folk hade idéer och förslag på förbättringar på solcellsplattorna? Folk föreslog mattare ytfinish och fler färger. Sedan kom diskussionen in på vinter och snö:

SRheating

Elon Musks förslag om uppvärmda takpannor låter först som en bra idé, men flera som vi diskuterat idén med har två stora invändningar:

  • Om det endast är lite snö på taket kommer den smälta och rinna ner till takkanten där den åter fryser till is och bildar farliga istappar.
  • Om det är mycket snö på taket kommer uppvärmningen resultera i att hela snölagret glider av i ett enda lavinartat ras vilket är riskfyllt för dem som befinner sig under det.

Många ifrågasatte även om det öht lönar sig på våra breddgrader att få bort snön från panelerna, med tanke på de få soltimmar vi ändå har på vintern. Vår medlem +46 skrev så här på vårt diskussionsforum: “Förra året hade vi snö på taket under hela januari. Då producerade solcellerna totalt 4,78 kWh. I år har det varit fritt från snö och is på taket och solcellerna producerade nu totalt 124,86 kWh i januari. Vilket motsvarar vår genomsnittliga elförbrukning under ett normalkallt januaridygn (Stockholm)” Lönar det sig verkligen att göra allt besvär för så lite extra effekt?

Teslas svenska webbsajt har faktiskt en sida där man redan idag kan förbeställa både soltak och hemmabatterier. Vissa av våra medlemmar har även vunnit sådana via Teslas referral-program. Hittills har Tesla varit tystlåten om när folk kan få sina system installerade – nu blir det kanske snart ändring på det. Vem vet, kanske det blir en av punkterna Elon Musk kommer avslöja på kommande eventet de kommer hålla i deras solcellsfabrik i New York i april?

 


TCS två år sedan: Värm ditt hus på vinternssoltak med sommarens sol

Chalmers Tekniska Högskola håller på med spännande forskning som ska försöka spara undan sommarsolens värme så den kan värma ditt hus på vintern.

 

Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---
  • Orgoror

    Lönsamheten är ju mycket upp till hur elpriset står sig. När folk frågar hur lång tid det tar för mig att få igen pengarna på solcellerna kan jag bara höfta 10år, det kan ta både längre och kortare tid beroende på hur elpriset utvecklas. Men med klimatförändringarna i åtanke misstänker jag att priserna kommer öka på sommaren och minska på vintern. Kan dock tillägga att jag skaffade solceller för att bli rik lika lite som för att tjäna pengar på en elbil. Många av oss gör det till värn om miljö och hälsa eller ett teknikintresse.