Teslas aktie-ras

TSLAdrop

Teslas aktiekurs störtdyker idag. Ett ras på 80%, från fredagens rekordkurs på $2213 ända ner till en öppningskurs på blotta $442.

Är det äntligen dags för den där konkursen blankare har hoppats på i åratal?

Nej, Tesla har gjort en aktie-split. Alla som ägde en Tesla-aktie i fredags kväll har fått fyra nya aktier till under helgen, så när NASDAQ börsen öppnar idag på eftermiddagen svensk tid finns det fem gånger så många Tesla-aktier och priset per aktie sjunker därför till en femtedel. Sammanlagda värdet är fortfarande det samma. Befintliga aktieägare kommer inte se någon skillnad, deras sammanlagda innehav kommer vara oförändrat – men nya köpare ska lättare kunna köpa aktien är det meningen.

När Teslas aktie kostade över $2200, 20,000 kronor avskräckte det många presumtiva köpare. Man kan köpa en begagnad bil för så mycket. Tesla hoppas att efter aktiesplitten kommer fler ha råd köpa en aktie.

“Kursraset” kommer alltså vara enbart en synvilla. Företagets sammanlagda aktievärde kommer fortfarande vara oförändrat. Men var beredd på sensationslystna artiklar om “Teslas aktieras”. Och gemene man kommer endast höra något diffust om att “Tesla aktien kostade över $2000 förra veckan, nu är den nere under $500″.

Fast vi som har Tesla aktier skrattar hela vägen till banken :-)

Tagged . Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---
 • Björn Fredriksson Möller

  Tror de flesta som är så insatta att de vågar blanka eller satsa mot Tesla är väl införstådda med vad en split innebär. Däremot har man sett flera inlägg som pratat om “utdelning” eller att man får “extra” aktier. Som ett köpargument.

  • Axel Svensson

   Det är skillnad på de som blankar TSLA och de som pratar om TSLA-kursen.

   • Björn Fredriksson Möller

    Var det inte lite det jag skrev… Reagerade på att Tibor trodde på “fake-artiklar” om ras för Tesla. Tror inte att de som är involverade i blankning vill påvisa sin inkompetens genom att påstå att börsvärdet ändrats. Vissa språkliga eller förståndsmässiga förbistringar har däremot dykt upp hos fansen kring utdelning (“dividend”) eller att “fria” aktier erhålls i spliten i samband med att man pratar om aktiekursen. Att Tibor skrattar på väg till banken indikerar en tro på att detta på något sätt är bra för eller påverkar börsvärdet på Tesla, eller? Sannolikt det första; att det är bra för aktiekursen för att fler har råd att köpa en aktie. Egentligen inget som fundamentalt ändrar värdet på företaget Tesla om man inte tror att aktien är företagets främsta produkt.

    • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

     Jag menade inte så mycket blankare faktiskt, utan artiklar i mindre vetande dagspressen och framför allt gemene man som bara hört något om att “Teslas aktie kostade 2200 dollar förra veckan men bara 440 nu”.
     Att jag skrattar hela vägen till banken beror på att även om grannen tror att mina aktier rasade med 80% idag så är de fortfarande värda lika mycket: sju gånger mer än jag köpte dem för :-)

     • Björn Fredriksson Möller

      Haha, du får utbilda din granne…

 • Erik Åslund

  Klart vissa vill tolka det till närstående konkurs. Vissa verkar fortfarande tro att Tesla inte kommer klara sig. Att aktien skulle vara en bubbla utan någon substans, till skillnad då exempelvis från Nikola motors, som har ett market cap på $15 miljarder, fast de bara gjort några leksaker, och snackat en väldig massa.

  För övrigt ser TSLA inte ut att stanna under $500 särskilt länge till. Från under 440, pre market, till 480, på mindre än tre timmar.

  Jag undrar när det blir dags för nästa split.

  • Jan-Erik Sebestyen

   Det vore bra om det dröjer till nästa split. Jag säger som Rolle Stoltz – kursutvecklingen får lugna ner sig en smula, Tesla hinner inte riktigt med.

 • Snåla Grisen

  Kan väl knappast vara någon seriös ekonomijournalist eller aktieköpare för den delen som inte begriper att det är fråga om en split? Hur man tolkar en split som en konkurs låter helt obegripligt…

 • Jan-Erik Sebestyen

  Jag håller med om allt. Och jag förstår att kursen speglar förväntningarna framöver. Dessa förväntningar är dessutom desamma som mina i egenskap av TSLA ägare. Om ingen svart svan dyker upp, så hoppas jag att kursen stiger (minst) 10 gånger till framemot andra halvan av 20-talet. Men jag kan ändå tycka att det går lite väl snabbt upp just nu.

  Givetvis kommer de gamla tillverkarna inte att klara sig, de kommer i alla fall inte att ha den marknadsdominans de har idag. De har startat för sent och med för lite engagemang.

 • Andy

  Hej, ny på forumet och erkänner direkt att jag är sent på pucken, men för er som är frälsta, när ni tittar på Teslas aktiekurs i ett diagram, blir ni inte lite tulpanlöks-stressade då?