Tusentals Tesla Model 3 reserverade i Sverige

M3res

På vårt forum har vi försökt uppskatta antal reservationer av Tesla Model 3 som har gjorts i Sverige. Våra medlemmar gellerstam och Kalle kom på idén att jämföra antal sålda Tesla Model S i Sverige mot antal reservationer. Genom att låta folk markera ifall de äger en Tesla och ifall de har reserverat en Model 3 kan man få ett jämförelsetal. Efter 199 röster blev resultatet 71 Teslaägare mot 128 Model 3 reservationer, det vill säga 80% fler reservationer än ägare.

Utgår vi ifrån att de som röstade på forumet är representativa för hela befolkningen borde det alltså finnas 80% fler reservationer på Tesla Model 3 i Sverige än det finns Teslaägare. Med 1740 levererade Teslor i slutet av förra månaden skulle det alltså innebära drygt 3100 reserverade Tesla Model 3.

Alldeles för få, menade Apkungen som istället menade att vi ska jämföra antalet sålda Teslor i Sverige mot världstotal för att få fram en jämförbar siffra. Av världens 140,000 levererade Teslor var 1624 levererade till Sverige i slutet av Q2 2016, dvs 1.16%. Då borde rimligtvis även 1.16% av de 400,000 Model 3 reservationerna också komma ifrån Sverige, dvs 4640 reservationer.

Vem av dessa två herrar som ligger närmare sanningen vet bara Tesla Motors – och de vill inte avslöja någon siffra. Det vi vet dock är att deras nordenchef har sagt att Sverige har jämförelsevis många reservationer, vad det nu kan betyda.

Exakt hur många tusen Tesla Model 3 reservationer som gjordes från Sverige vet vi alltså inte, men allt tyder på åtskilliga tusen.

M3tid

KristallkulaEn annan intressant omröstning avslöjar i alla fall med större säkerhet att majoriteten av reservationerna gjordes i Teslas butiker. Trots att man kan reservera Tesla Model 3 via Internet valde de flesta ändå att göra det i någon av Teslas butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Online gjordes reservationerna antingen redan innan Model 3 eventet började den första April i år, eller efter men inte medan den pågick. Egentligen ganska så självklart – man ville se bilen, inte fiddla med kreditkort då. Majoriteten av beställningarna gjordes före själva eventet, innan man ens visste hur bilen skulle se ut, och försvinnande få beställde Model 3 en vecka eller mer efteråt. Vi kan alltså med någorlunda torrt på fötterna hävda att beställningarna på Tesla Model 3 peakade några få intensiva dagar kring eventet den första April men takten har ebbat ut sedan dess.

Nu ska våra undersökningar tas med inte en nypa utan en skottkärra med salt. Våra medlemmar på forumet må vara ovanligt trevliga men de utgör inte på något sätt ett representativt urval av hela svenska folket. Fast är man intresserad av Teslas bilar – nog har man hittat dit.

Och så stora frågan om när dessa tusentals förväntansfulla kan få sina bilar? När vi försökte skönja det i vår kristallkula såg vi tyvärr bara mystikens täta dimma.

Tagged . Bookmark the permalink.
 • Filip

  Kul att bli omnämnd i nyheterna :). Känns fint. Ska bli intressant att se hur det faktiskt ligger till längre fram. Det ska ju komma en del 2 av revealen också där Musk lovar storheter. Vi får se!

 • Surfaren

  “[…] deras nordenchef har sagt att Sverige har jämförelsevis många reservationer, vad det nu kan betyda”.
  – Jag tror det betyder att vi har en högre procentandel och att även Apkungen/Filip estimerar för lågt.

  • Filip

   Ja vi är ju ett “relativt” rikt land med personer som bryr sig “relativt” mycket om sina bilar. Vi har få rika som har vill och/eller har råd med en bil för 1 miljon. Men många i Sverige kan nog tänka sig att lägga runt 400k för en bil.

 • Carl-Johan Larsson

  Tror att siffrorna kan vara mycket högre. Själv kör jag Leaf idag men jag känner 6 personer till som bokat M3. Hälften av oss kör billiga elbilar och resten kör petroleum bilar iväntan på M3