Vaktpost och hundvakt

M3HAL

Tesla har börjat skicka ut sin nya larmfunktion Sentry Mode till sina bilar. Sentry betyder vaktpost på svenska och systemet består av tre funktioner:

Om någon utan nyckel närmar sig bilen slås mittskärmen på och ett pulserande rött dataöga (japp, HAL från filmen 2001) visas med texterna “Protected by Tesla”, “Recording” och “Sentry activated” som förhoppningsvis ska avskräcka tjuvar med engelska kunskaper från att göra något med bilen. Bilens strålkastare blinkar också till.

Om tjuven mot förmodan ändå fortsätter med sitt tilltag och krossar ett utav bilfönstren, eller rent av bara han bankar på dem tänds alla lampor och bilen börjar spela Johan Sebastian Bachs Toccata och Fuga på högsta volym. Lite mer dramatiskt än vanliga beep-beep-beep från billarm.

Samtidigt spelas allt tjuvarna gör in via bilarnas kameror som ser runt om bilen. Det sparas till och med vad kamerorna såg 10 minuter innan inbrottet. Bilens ägare får larm även via Teslas mobilapp, och kan stänga av kakafonin via densamma.

Folk har redan gjort tester av systemet och den använder faktiskt bilens kameror för att detektera rörelser. Det finns kameror som tittar framåt, bakåt och åt sidorna – kamerorna som vanligtvis används av autopiloten och kommande självkörande funktionen. Musiken som spelas på högsta volym skrämmer nog iväg de flesta. Istället för glaskrossdetektor verkar mikrofonen som vanligtvis används av hands-free funktionen användas. Tesla har på smart sätt återanvänt befintliga sensorer på bilen.

Skillnaden mot vanliga billarm är flera: dels får tjuven en första varning, bilen visar aktivt att den har märkt av att någon obehörig har närmat sig den. På ett mycket mer effektivt sätt än en liten blinkande lysdiod kan göra. Om larmet sedan går meddelas även ägaren via mobilappen och kamerainspelningarna kan sedan användas som till exempel bevis i domstol.

 

Tesla har även förbättrat sitt överhettningsskydd genom att lägga till ett “hundläge”. Överhettningsskyddet som introducerades några år sedan startade luftkonditioneringen automatiskt om bilens innertemperatur nådde över 40 grader, för att skydda kvarlämnade hundar och barn mot sommarhettan. Det var ett rent överlevnadsskydd. Nu kan man skapa mycket drägligare klimat genom att innan man lämnar bilen slå på hundläget. Då kan man själv ange vilken temperatur bilens kupé ska hålla. Dessutom visas temperaturen med stora siffror på bilens mittskärm tillsammans med text om att bilens ägare strax är tillbaka så att förbipasserande inte ska drabbas av panik och försöka slå in rutorna för att “rädda” dem inne. Så här kan det se ut:

Nedan (ganska långa) video visar Tesla Sentry Mode in action:

Bookmark the permalink.
 • tolvman

  Tesla tar billarm till en ny nivå

 • Björn Fredriksson Möller

  Kommer samma undantag från tillstånd som finns för dashcams att vara tillämpligt för den här typen av övervakningskamera? Domen då gick ut på att en dashcam bara filmade i närhet till en körande person som styr vad som kan filmas. Här pratar vi om konstant filmning och lagring av de senaste 10 minuterna om den skall leverera vad som hände i upp till 10 minuter innan ett inbrott.

 • Snåla Grisen

  Intressant, men hur kan den skilja riktiga tjuvar från folk som bara ska gå in i sin egen bil på parkeringen? Ibland får man ju gå så nära att man nuddar den andra bilen, så smala är vissa parkeringsplatser. Antar att sentry-mode kommer att gå igång på allt som rör sig i närheten. Ingen risk att för mycket data sparas i onödan om man parkerat en heldag på IKEA och kanske 7-8 familjer rört sig runt bilen?

  Det är bra att man i alla fall får reda på vem som orsakat det där dörruppslaget på sidan…

  • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

   Inspelningen sparas bara om larmet har gått igång.