YAFFEC

MercedesEQ

På nyss avslutade Paris bilsalong visades det många fina elbilar – synd bara att de flesta av dem var bara “koncept” eller “framtidsvision”, bilar som påstås komma 2019, 2020, 2025 eller ännu senare. Vi kan kalla dem YAFFEC – Yet Another Fantastic Future Electric Car.

Som till exempel Mercedes EQ.

Mercedes ingenjörer tyckte att EQ är en bra förkortning för “Electric Intelligence” (?!) det är i alla fall så deras framtida linje av elbilar kommer heta. Första konceptbilen är en fyrhjulsdriven SUV med en enorm motorhuv – utan nån frunk under. Och tydlig begränsning till endast 5 sittplatser. 0-100 km/h på under 5 sekunder med hjälp av två elmotorer på sammanlagt 402 hästkrafter. Räckvidden påstås vara 500 kilometer från ett batteripack på 70 kWh som ligger i bottenplattan. Tillåt oss tvivla på att kolossen skulle dra 1.4 kWh / mil ens enligt NEDC körcykeln. I en ospecifierad avlägsen framtid sägs bilen kunna laddas med 300 kW så den kan få 100 km räckvidd på 5 minuter. Bottenplattan bilen bygger på är flexibel och ska kunna användas i alla möjliga bilmodeller från minibilar till SUV-s. Första bilen sägs komma kring 2019, och framåt 2025 ska Mercedes ha uppemot 10 helt eldrivna bilmodeller på marknaden. YAFFEC.

VW ID

Eller Volkswagens konceptbil I.D. Bilen sägs ha VW Golfs yttermått men vara rymlig som en Passat inuti. (Jasså? Med bara fyra sittplatser?!) Räckvidd påstås vara 4-600 km och motoreffekt 170 hästkrafter. Batterierna i bottenplattan och flexibel plattform som flera olika bilmodeller kan byggas på (känns konceptet igen?). Första bilen sägs komma omkring 2020. YAFFEC.

De flesta biltillverkare har nuförtiden nån YAFFEC att visa upp. Elbilar? Javisst! Vi tror på dem, vi ska bygga såna, men inte nu, nej… utan nån gång sen, i en avlägsen framtid.

Kalla dem vid sitt rätta namn nästa gång: YAFFEC – Yet Another Fantastic Future Electric Car.

 


Umea

Tesla Motors kommer hålla en pampig invigning av sina norrländska Superchargers nu i helgen. Ceremoni med pompa och ståt, klippa band och hålla tal, nu på lördag kl 12-15 i Skellefteå. Därefter kommer provkörningar att erbjudas i Umeå den 23-24 oktober och i Örnsköldsvik den 25:e. Läs mer på Tesla Motors hemsida.

 


24 oktober till 24 november öppnar Tesla Motors även en popup-butik i Jönköping, på A6 Center. De kommer erbjuda provkörningar som kan bokas på Tesla Motors hemsida.

Det många spekulerar i är ifall popup-butiken kommer att följas av en permanent butik eller service center i staden, så som det gjorde på andra håll där Tesla öppnat popup-butiker.

 


Ett service center -den tredje i Sverige- verkar dock vara på gång i Malmö, ty Tesla Motors har gått ut med platsannonser och söker anställda dit.

Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---
 • Magnus Jansson

  Passat inte Polo :)

  • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

   Tack, fixat!

 • vigge50

  Mercedes har enligt andra artiklar sagt “minst 70 kWh” så de kan mycket väl ha ett batteri som ger en räckvidd på 500 km. Sen så är det även flera tillverkare som gått ihop för att bygga ett laddnätverk på 350 kWh och de första stationerna ska vara uppe 2018. https://electrek.co/2016/10/18/new-ultra-fast-charging-350-kw-stations-evs-europe-audi-bmw/

 • Robin Olofsson

  Annars vill jag slå ett slag för “Tesla Killers” :)
  Gemensam nämnare för dessa verkar vara att de sällan går hela vägen till produktion.
  Med undantag för Audi R8 E-tron, med sitt 40kw-batteri och prislapp på 1 miljon EURO(!!!)
  Men den har väl slutat tillverkas nu?